ORTAYA BİR SERZENİŞ...


Ey benim güzel hemcinsim, hatun milletinin insanı! Yaklaş hele yamacıma bir iki diyeceğim var sana.

Şu beş taşın yanına, bir de tek taş hediye eden reklamı diyorum... Bildin mi? Merak ediyorum; niye sesin soluğun çıkmıyor? Bekliyorum hala umutla, bir kadın kişisi de çıkıp "uleyn ne diyorsunuz siz be, ben tek taşımı kendim alırım, tek başıma kendim takarım" diye sahne alır diye.

Sen ki, şu zavallı 'Taç' reklamları için yeri, göğü inlettin. Sen ki 'ben evimde oturup, havlu katlamam, bornoz koklamam, ruhuma da yer açmam' diye yırtım yırtım yırtındın. Şimdi niye susuyorsun?

Niye çıkıp 'bu reklam kaldırılsın, valla tozu dumana katarım' diye bağırmıyorsun? Bu daha mı az incitti kadınlık gururunu? Daha mı az sarstı senin, ayakları üzerinde duran, kariyer sahibi, kimselere muhtaç olmayan, kocasına değil, dünyaya pirim vermeyen güçlü kadın imajını?

Fark ne? Neydi 'Taç'ın kadınlarının, o adama dünyayı dar eden, 'bak almazsan kendine ülkelerden ülke beğen' diyen döpiyesli hatunlardan eksiği? Neyini beğenmedin ki? Üstelik pek de güzel dans ediyorlardı. Etmiyorlar mıydı?

'Ev hanımı işte' diye küçümsediğin, üretime katkısı olmayan, keneden hallice bir çeşit parazit muamelesi yaptığın o hanımlar, bir tek taş için hayat arkadaşını 'sürgün' etmeyi düşünen hemcinslerinden daha mı az onurludur sence?

Tepki verirken bile çifte standardın dibine vuruyoruz hep birlikte değil mi? Bir tanesi bize kendimizi değerli hissettirirken, diğeri otur oturduğun yerde, senin yerin evindir'diyor değil mi? Oysa her iki reklamın verdiği mesaj birbirine o kadar yakın ki.

Ben fark göremiyorum. Ya sen?

Çalışmadan yapabilir miydim bilmiyorum. Böyle bir şansım olmadı. Küçüklüğümüzden beri 'okuyun, mesleğiniz olsun, kimsenin eline bakmayın'diye yetiştirildik. Belki de yapardım kim bilir?

Okuldan eve dönüşlerimi hep gülümseyerek, içimde garip bir huzurla hatırlarım. Kışın üşümüş burnumu anneciğimin daha kapıda hohlayarak ısıtması, ellerimi avucunun içine alıp, çıtır çıtır yanan sobanın üzerine yaklaştırması, hasta olmayayım diye ısıtıp ısıtıp giydirdiği yünlü pijamaların yumuşaklığı gibi yumuşacık gülüşü hala içimi sıcacık yapar. Daha kapıda bizi karşılayan taze pişmiş limonlu kekin kokusu o günlerimin unutamadığım anılarının da kokusudur sanki.

Oysa benim çocuklarım bomboş bir eve giriyorlar. Dolaptaki akşamdan kalan yemekleri ısıtıp ya da dışarıdan ne idüğü belirsiz fast foodlar söyleyip yarım yamalak karın doyuruyorlar. Onları kapıda karşılayan bir gülümseme yok maalesef. Okulda öğrendikleri şarkıları tekrarlayacakları bir 'anne' de yok evde. Böyle sıcak anıları da olmayacak muhtemelen.

Ben yapabilir miydim bilmiyorum. Ama annem yaptı. Annem ben bildim bileli 'ev hanımı'dır. Ama, ben onun beş dakika boş durduğunu görmedim. Şöyle rahatça uzanıp, dinlendiğine hiç şahitlik etmedim. Eviyle, bizimle, biz büyüyünce çocuklarımızla uğraşıp durdu garibim. Hala da didinmekte. Koca aileyi çekip çevirmekte hala. Bu kadar emeğinin yanında, kimseden beş taş yanına bir de tek taş beklemeden hem de...

Elbette kimse çalışmasın, herkes evinde oturup çoluk, çocuğunu büyütsün demiyorum. Herkes kendi tercihini yapar. Yapmayana da hayat nasılsa yaptırır.

Ben nacizane derim ki; eleştirirken, tepkilerimizi dile getirirken biraz daha tartalım. Kimseleri kırar mıyız, üzer miyiz diye azıcık daha düşünelim. Nalına vururken, mıhını da ihmal etmeyelim. Nalıncı keseri gibi, hep kendimize yontmayalım. İşimize gelene eyvallah, işimize gelmeyene yallah demeden önce, şöyle bir durup düşünelim.

Ofiste, okulda, tarlada, sokakta, dükkanda... Ve evinde çalışan, emekçi kadınların günü kutlu olsun. Dilerim kadının en büyük sorunu bu olabilsin bir gün.
Haydi sağlıcakla, selametle, güzellikle kal kadın kişisi...

Yorumlar

suzem dedi ki…
canım,canım,canımsın işte...
önce sen bana niye hiç bakmeyon ya.yazıyorum yazıyorum cevap alamıyorum.merak ediyorum seni...yaşam denilen bu kargaşa üzmüş mü ablamın yüreğini diye merak ediyorum vs.olmasın bi daha emi...
gelelim yazına.
bugün itibariyle ömürden bir yılı daha devirmiş bulunuyorum.her biten yaşta olduğu gibi geçmişe yönelik kendime sorgulamalarım yine gündemde..emin ol abla bunların çoğu çocuklar üzerine oluyor..zevkten yada vakit öldürmek gayesi ile değil mecburiyetten çalışıyorum bende.tıpkı annem gibi.anneanne elinde büyüdük biz.ama annemin kardeşlerim ve benim için çabaları hep anılarımızda..onunla gurur duyuyoruz.keşke annemiz yanımızda olsaydı diye andığımız içimizi burkan bi mazimiz olmadı hiç.
önemli olan çocuklarla uzun değil kaliteli vakit geçirmekte.bunuda elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.umarım anlaşılabiliriz.
bir değil hergün kadınlar günü...
kutlu ve mutlu olsun.
sevgiler.
Belgin dedi ki…
Canim, yaktinn gene inceden, inceden beni sen. Calismak zorunda olmak, bu zorunluluk yüzünden, bebegini birakip aglaya, aglaya ise gitmek. Bazen hayatta kadin olmak cok zor be gülüm. Cocugu birakirsin kirese, o aglar, sen aglarsin ama var mi baska caren, yok, düsersin gene yollara. Offfff, offffff
ev perisi;) dedi ki…
Aslında bu konuda söylenecek çok kelam var lakin söyliyecek yerlerim ağrıyor...

Toplumun kanayan yarası...

Hanımlar dışarda mı yoksa evde mi çalışsın?

Gelde sen çık işin içinden...

Benim nacizane fikrim; karar veriken artı ve ekSİleri çok iyi tartmak gerek...

Özellikle evli ve çocuklu hatunlar lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve aklı selim bir vaziyette düşünün!

Muhabbetle...
Unknown dedi ki…
kadın mutlaka çalışmalı ama şartlar ah o kahrolası şartlar:(
ZRPNDT dedi ki…
benim de içime batar hep... şimdilik 5 te çıkıyor okuldan beraber giriyoruz darmadağınık akşamdan kalma evimize... ama yarın bir gün sabahçı oalcak öğlenci olacak anne yok olacak, eve döndüğünde sarılıp kestremeyecek kimseciklerle, çay yanında yufka ekmeğe sarılmış dürümler bulamayacak, kısırlar börekler çöreklerle karşılanamayack... onu da boşver akşam iki kelam etmek isteyecek anne bi dur kızım çok yoruldum okulda diyecek :( off ya :( :( ne bencilim ben
Lalegül dedi ki…
Merhaba,
konu yine aynı..Silmek lazım iyi bir silgiyle kadınları ortadan..Çalışırsın hem içerde hem dışarda..Aynı anda, iyi eş, iyi anne, iyi çalışan, iyi evlat bütün rolleri oynaya çalışır, kaynana görümce tayfasıyla uğraşır birde vicdan acısı duymak için yapılan eletirilere yetişmeye çalışırsın, şimdi benim yaptığım gibi..Benim annem çalışmıyordu mükemmel anne, ben çalışıyorum kötü anne..Yok böyle bir şey işte..Ayrıca herkesin anneliği kendine..Olay kapıdaki kek kokusuyla bitse, çok kolay olurdu herşey.
Bu konuda herkes konuşsun ama erkekler hiç konuşmasın..Önce tek bir doğum yapsın, ön koşul bu!!!
Sevgiler incegülüm..
Lalegül dedi ki…
Bir şey daha İncegül,
benim annemde hanımıydı..Ve memleket koşullarına göre iyi koşulları olan bir ev hanımı..Ama kızlarının okumasını çok istedi..
Bu bir seçim değil bence, olaya böyle bakmıyorum ben..Ve lütfen kadınlar ve onların seçimleri hakkında erkekler bir şey söylemesin, anlyamıyorlar çünkü ne kadarda iyi niyetli olsalar..
Tek taşlar, beş taşlar ise sadece işin yine erkekler tarafından kaleme alınan ticari tarafı..
denizanasi dedi ki…
ama çalışmak güzel ya... bağımsız olmak.. elbette çocuklardan ayrı kalmak üzücü ama zamane çocukları o kadar rahat bağımsızlık ilan ediyorlar ki artık :)
Derin Sularda dedi ki…
Ahh İncegül'üm yine derinden girimişsin mevzuya ne diyeyim doğru dersin... Çok öperim seni.
sevgiler
Bendeniz.. dedi ki…
KIZZZ HEM ÇALIŞIP HEM AĞLAMA GEBERTİRİM:)
EVDE OLMANIN DA,ÇALIŞMANIN DA ZIR TARAFLARI VAR.ANNE OLMAK ZOR ZANAAT BEBEĞİM..
AZICIK YAZ ÇİZ ZİYARET ET YORUM YAP Bİ KIMILDAN ALLAH AŞKINA YAA BU ARA DAĞILDIM ZATEN:(
Lalegül dedi ki…
İncegül,
hasta filan değisin umarım..
hani kaybolunca merak ediyorum elimde olmadan..
Selamlar..
Belgin dedi ki…
Lalegül, ben de merak ediyom Incegülü, mail attim ona da cevap yazmadi, hic tarzi degildir böyle seyler.
Insallah yoktur kötü bisey.
CANLARIM, BENİ MERAK EDEN YÜREKLERİNİZE KIYAMAM YA. MERAKLANMAYIN, İYİYİM. SADECE ŞU SIRA YOĞUNLUĞUM FAZLA. VAKİT BULUP MAİLLERİME DE BURAYA DA BAKAMADIM. UMUYORUM BİRAZ RAHATLAYINCA SİZİNLE DAHA FAZLA BERABER OLACAĞIZ.

HEPİNİZİ ÇOK SEVİYORUM. YORUM YAZAN ELLERİNİZ, SEVGİ DOLU GÖNÜLLERİNİZ DERT YÜZÜ GÖRMESİN İNŞALLAH...
Belgin dedi ki…
Ohhh bee, rahatladim, Allah`a sükür, bisey yokmus:)
Kizim sen beni kalbten götürücen bi gün:)
Hadi bakip, öpüp kactim:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM