DÜNYA YOK OLSUN, YETER Kİ HALILARIM TEMİZ OLSUN


Kalender meşrep kadınım ben günlük. Öyle büyük büyük isteklerim olmadı hayattan. Minicik mutluluklarla yetinmeyi bildim hep. Bazen minik yavrumun bana aldığı bir tokayla bulutlara uçtum. Bazen bir tek gülle yeniden aşık oldum. Öyle pahalı şeylere hiç meyletmedim ömrümde. Lükse, ihtişama hiç tamah etmedim. Çocukken bile, o çok pahalı istemem, diyebilen bir yavruydum. Hala da öyleyim.

İhtiyacım yoksa, bir ayakkabıya servet ödemem. Cep telefonunun sadece konuşturma özelliği olanı yeter bana. Sırf marka diye, kıyafete çuvalla para vermem. Parfümümün hoş kokması yeterlidir, çok pahalı olması gerekmez. Cimri miyim? Asla. Herkes böyle mi yapsın? O beni bağlamaz. Sadece, ben böyleyim.

Yurdumda bu kadar çok aç çocuk varken, analar bir kuru ekmekle yavrularını beslemeye çalışırken, hovardalık yapmaya hakkım olmadığını düşünüyorum. Ben, her ne kadar, bazı sonradan görmelerin, sırf evleniyorlar diye, havai fişeklerle milyarları havalara saçtığı, dünkü baldırı çıplakların, bu gün, bir gecede, beş memur maaşını harcadığı, bazı sanatçı müsveddelerinin sirtaki adı altında, milli servetimizi paramparça ettiği bir ülkede yaşıyorsam da, aynı zamanda, benim ülkemde, çürük marul toplayabilmek için canından olan kanatsız melekler var.

Paramızı hovardaca harcama hakkına sahip miyiz? Tamam, biz kazanıyoruz. Tamam, göbeğimiz çatlıyor. Elbette harcayacağız. Lakin, bir yerlerde, birileri sıkıntı çekiyor. Bir yerlerde, birileri aç uyuyorsa, nasıl duyarsız kalabiliriz. Yavrular, alsan da olur, almasan daha iyi olur, bir şey istediklerinde, iki kere düşünüyorum. Hakikaten, bazı çocuklar, süt içemezken, ben onu alsam, yüreğim acımaz mı?

Biz zaten, hiç bitmeyecekmiş gibi, harcadığımız, umarsızca yok ettiğimiz doğal kaynaklarımızın, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızda bile, uyanamadık diyorsun değil mi günlük? Bas bas bağıranlara, anlatmaya çalışanlara inat. Hala musluklarımızdan su akıyor ya, hep akacak sanıyoruz. Hala etrafımızda ağaçlar var ya, ormanların yok olduğunun farkında değiliz. Yurdumun dört bir yanında ormanlar yandı. Ciğerlerimiz yandı.

Üstelik, har vurup harman savurduğumuz bu kaynaklar, bizim değil. Sonsuz zannettiğimiz her şeyin bir sonu var elbet. Ve bu sona doğru hızla yaklaşıyoruz gibi.

Benim Mini Efendi’ye geçen gün, “oğlum, paranı böyle savrukça harcama, birazını kumbarana at” dediğimde, bana ne cevap verdi biliyor musun? “Anne, olsun, nasılsa benim para kaynağım çok. Biterse yine alırım.” Ona anlattım. Anladı. Daha Yedi yaşında. Ama, anladı. Ayrıca, suyumuzu, elektriğimizi tasarruflu kullanmamız gerektiğini, sokaklara çöp atmanın, kötü bir şey olduğunu anlattım. Doğayı korumak, elimizdekileri dikkatli kullanmak konusunda, sohbet ettik. Anladı. Hem de daha Yedi yaşında.

Bunları niye yazdım ki ben şimdi? Kendimi rahatlatmak, içimi dökmek istedim belki. Hala foşur foşur halı yıkayanlar, elektriği boşa harcayanlar, mangal keyfi yaparken, söndürmeye erindiği ateşle, ormanı yakanlar var. Cep telefonları, resmen oyuncak olmuş vaziyette. Üstelik, kiminde iki üç tane bulunmakta. Sokaklara çöp dağları yaratanlar, hatta tükürenler var. He bu arada bunların hiçbiri yedi yaşında değil günlükçüm.

Haydi öptüm seni.

Minik bir not: Mini kişisi gayet iyi. Haftasonu, zavallı anne canından nasıl bezdirilir, bir daha tatil yapmamaya nasıl ikna edilir, konulu bir çalışma içindeydi. Görüntü şöyle: Sokağa çıkıcam, parka gidicem, dondurma isterem, kusana kadar çikolata ve cips yiycem, banane yatmıycam, öldürecek misiniz beni, siz beni hiç sevmiyonuz gibi daha sayamayacağım bir ton cümle sarfiyatı ile sokak ve park harici tüm istekleri karşılanmış bir velet ve sırtına kırk kırbaç yemiş beygir gibi koşturup duran bir kadın. Allah ananeye sabır versin. Tabii bu durum sadece iyileşene kadar. Sonra görüşürüz seninle Mini Efendi.

Yorumlar

renkler dedi ki…
Yazını okurken bu benmiyim, mini kişisi de benim oğlum mu diye düşündüm valla. Bu kadar mı benzerlik olur... Ben de hayatım boyunca paraya, mala, övünmeye, şatafata yer vermedim hayatımda. Tamam kokoşumdur, bazen alışverişi de abartırım ama gereksiz birşey almam. Hatta mevkimi filan hiç söylemem.Bazıları çalıştığımı bile bilmezç. Bacak kadar çocuklar 700-800 YTL lik cep telefonları ile dolaşırken ben mevkime yakışmayacak (biri öyle demişti bana!!!) cep telefonu ile yaşarım. Çünkü amacım sadece aramaktır, hava atmak değil. Bununla nasıl hava atılır bilmem bile. Durmadan kıyafet almam. Gerektiğini alırım... Başka bir ihtiyacımız varsa onu alalım derim, kendimi unutururum... Allah'a şükür Para kazandığım halde kadın almam, benim gibi kimse evimi temizlemez diyerekten işe girişirim. Ama biliyor musun, bizler pek makbul hatunlar değiliz. Kapris yapan, koca parasını bir güzel yiyen kadınlar daha makbul... Eşim için demiyorum ama çevremden gözlediğim kadarı ile o tip kadınlar daha el üstünde tutuluyor. Offf çok uzattım. Ayrıca yerim o benim oğluş kılıklı miniyi... Naz yapsın annesi, yazık ama...
Gamzeli dedi ki…
Aferin Miniğe anlamış daha 7 yaşında ama koskoca insanlar anlamıyor bir türlü, hele o tükürenler kimsenin hakkı yok başkalarına eziyet etmeye...

Haklısın herkes de üçer tane var, ama aç insana para vermeye geldimi kimsede icrat yok...sapa sağlam çalışsın derler vermezler...Allah bizi hayırlara çıkarsın inşallah...
Unknown dedi ki…
Sana katılmamak imkansız canım İncegülüm senin mini ile benim oğluş aynı kafadan bir kez daha anladım kardeş olsalar ancak bu kadar benzerlerdi.Ayrı bir ortak yönümüz daha çıktı bende senin gibi çok tok gözlüyümdür annem ve kocam öyle diyorlar..
Canım canım miniğime geçmişler olsun, gerçi çok şükür atlatmış hayırlısıylada , darısı sizin başınıza diyeyim :) Olacak artık o kadar annesi naz. Yeni versiyonun çoğu böyle nazlı bebeler sanırım,bizdede var aynısından :)
Yazdıklarınada sonuna kadar katılıyorum, hala suyu bilinçsizce kullanan o kadar çok insan varki çevrede, dün bir hatun almış eline hortumu , 3 tane halısını yıkadı çatısında, en temiz o ya, evimde değildim, kayınvalidemlerdeydim ve kadın uzaktaydı sataşamadım malesef.
Öpüyorum seni..
Adsız dedi ki…
SELAM,YAZINIZ COK DOGRU.ADALETSIZ,
HUKUKSUZLUK,YOLSUZLUK,AÇLIK,SEFALET
VE KARANLIK GÜÇLERDEN KURTULMAK ICIN OYLARIMIZI BILINCLI KULLANMALIYIZ.

OYLARIN DAGILMAMASI ICIN ULUSALCI-VATANSEVER PARTIMIZ :

İ Ş Ç İ P A R T İ ' NDE

BULUŞALIM !!!!
Benim Hayatim dedi ki…
Hızla tüketiyoruz her şeyi. Tv filmler reklamlar çevremiz neyi empoze ediyorsa öyle yaşıyoruz. Şu blog alemindeki bilinçli kişiler toplaşıp birşeyler yapmalı şu an ekranlarda olanlardan daha faydalı olur :)
Adsız dedi ki…
"Hisliyim Elleşmeyin" başlıklı yazınızı çok beğendim ve sizin imzanızla kendi blog sayfama aldım. Bunun için size ulaşmaya çalıştım ama maalesef iletişim adına sayfanızda hiçbir link yok. Umarım yazı paylaşımına sıcak bakıyorsunuzdur, yoksa izinsiz yazınızı almayı tabii ki istemezdim. :
uykucu dedi ki…
incegülüm öncede yazmıştım tekrarlıyorum biz ikiziz .renklerin yorumunu okuyuncada söylüyorum biz üçüzüz:)valla bu kadar olur bende aynen sizin gibi düşünüyor ve davranıyorum. diş fırçalarken musluğu açık tutan eşimle fırtına derecesinde kavga ediyorum, daha dünyadan bir haber oğlumun beynini doğa,düzen,temizlik konularında dolduruyorum umarım bana çeker!!.en son angelina jolıe nin bir haberini okumuştum pazardan aldığı elbiseyle ödül törenine gidip fazla para harcayanları eleştirmiş.ama bizim gibiler öyle az ki vede değer verilmiyor aynen renklerin dediği gibi öbürleri el üstünde tutulur hep.neyse damlalar büyüyüp okyanus olabilir.azimle devam.
minininde yanaklarında öpüyorum alsın intikamını. siz değilmisiniz caaanım fıttırığını aldırdınız, çekin cezanızı az bile. yap mini arkandayım:))
RENKLERCİM, biliyorum ki, benim arkadaşlarımın hepsi böyle düşünüyor. Onun için, hiç sakınca görmedim bu yazıyı yazarken. Senin ne kadar alçak gönüllü, mütevazı bir insan olduğunu çok iyi biliyorum. Şu makbul hatunlar konusunda yüzde binbeşyüz katılıyorum canım sana. Son zamanlarda, hep bu konuyu tartışır olduk aramızda valla.:)) Senin o tatlı oğlusunu yerim ben. E benzeyecek abisi sayılır değil mi?.:))

GAMZELİCİM, başkalarına saygısı olmayan insan, kendisine de saygı duymayandır değil mi? Fakire üç kuruş vermek, zor geliyor insanlara. Amin canım. Allah sonumuzu hayır etsin.:))

ELÇİNCİM, işte benim Mini kişisine bir abi daha. Bunların hepsini toplayıp bir araya getireceksin aslında. Ne gırgır olur, bir düşünsene. Anneleri de ayrı gırgır tabi.:))

BÖĞÜRTLENCİĞİN ANNESİ, canım onlar ya.. sağlıkları yerinde olsun da nazlansınlar ne edelim.:) Valla parçalayasım geliyor. Haftasonu çatılardan oluk oluk sular aktı. Nasıl halı yıkıyorlar. Bütün sinirlerim alt üst oldu. Belediyeyi aradım ama, cevap veren olmadı.:))

MÜCEVHERCİM, tamamen senin gibi düşünüyorum. Blog dünyasında pırıl pırıl, duyarlı insanlarla karşılaştıkça, neden herkes böyle olamıyor, diye kahrolmaktayım.:))

SEVGİLİ ANONİM ARKADAŞIM, tabii ki hiç mahsuru yok. Beğenmiş olmanıza ayrıca sevindim. Blog adresinizi yazarsanız, sizi ziyaret etmeyi çok isterim. Ayrıca isteyen herkes için mail adresim.
ayvazovski_kaos@hotmail.com dur.:))
FİGENCİM, aynı anda yorum atmışız. E kardeş olunca böyle oluyor işte.:)) Canım benim. Evet aynen öyle. O kadar benziyoruz ki blog arkadaşlarımla. Sanki özellikle bir araya toplanmış, dernek üyeleri gibi hissediyorum. Bazen de birlikte büyümüş kardeşlerim gibi. Evet bir kişi, bir kişi. En azından, kendi çocuklarımızı bilinçlendirebilsek, gelecek nesilden umudumuz olur.:) Boş ver, bizim kıymetimiz, eninde sonunda anlaşılır. Onlar şimdinin tadını çıkarsınlar.:)Şımart sen teyzesi, iflahımızı kesti zaten velet.:))
CeRkeS KıZı dedi ki…
okadar yazdım gitti iyimi..nerde kızgın suratlı ikon..

ben sana demiştim mini sıraya dizecek diye hehehe..gardını alıp bekleseydin :P neyse canım gelip gecici nasılsa :))

bende agaclarımı boyun bükene kadar sulayamadım :( ki bazen onları kendimden bile cok sevdiğimi düşünürüm..geceleri suluyorum..kana kana da değil :( yan komşumuz gecenlerde dönüşümlü sulayalım dedi..cok hoşuma gitti..o bahcesini suluyor ben sulamıyorum..ben sulayınca da o bekliyor napalım idare ediyoruz işte..ama izmir tasarrufta birinciymiş :) gerçi bizde de var halı araba yıkayanlar..ama kavgada cok ..hemen tepki veriliyor insanlar uyarıyor hatta kavga bile ediliyor :)) ahh ahh ne diyeyim bitmez denilen dünyada bitti yaa elimizde :( neyse mucuks
PERİLİ KÖŞK dedi ki…
Sevgili İncegülüm,aynı duyguları ,düşünceleri paylaşmamız bizi yakınlaştıran,
birbirimize ziyaretlerimizi sürekli kılan yaşama bakış pencerelerimiz....
sana her cümlenle katılıyorum ,çocuklarımıza da uygun bir dille anlatınca anlıyor ve de uyguluyorlar.Kızlarım elektrik ve su tasarrufu konusunda benden bile dikkatliler evde aman annecim dünyamızın suları bitiyor diye hemen de uyarilarını yapıyorlar.
Bir yandan günde 40 ytl ye talim eden kadınlarımız bir yandan sibel canın 8 yaşındaki oğlunun elinde 15 bin ytl lik saat ... biz de çok uç örnekler var ,zaten bunları eşitleyebilsek mükemmel bir ülke olurduk değil mi....
Ferhanca dedi ki…
Çok doğru yazmışsın .Sanki senin gibi düşünenler bir arada (yız).
Benim çocuklar büyüdüler .Ben annem den ne öğrendiysem ben de onlar öğrettim .Asla ışığı söndürmeden odadan çıkmazlar suyu açık bırakmazlar bunlar küçük örnekler ama yetiştiriken bunları ufak ufak vericeksin azıcık yemek kalsa dökme sonra yeriz der oğlum ..Senin oğluşta böyle olucak ..
Renklerin kadınlar konusuna katılıyorum ben çalışmayan bir kadın olarak .Müsrüflüğn sonu yok ,cimri olmayalım ama israfdanda kaçınalım.. oğlusunu öp benim için..
ÖSNURCUM, canımın içi, sahi söylemiştin sen de. Ben, bu kadarını tahmin etmemiştim. En ilginci de, bütün gün kuduruyor, hiç yatmıyor. Akşam yatağa giderken, kucağında taşıyorsun. Ay doktor ona hareket etme demiş.:)) Tasarruf konusunda İzmir'i tebrik ediyorum. Seni ve komşunu da öpüyorum. Bizim komşu, daha dün akşam, elinde hortum, sokakları yıkıyordu.(Nerde sinir ikonu) Öpüyoruz biz de seni ve Paşamı.:))

PERİLİMCİM, canımsın. Aynen öyle. Biz hayata aynı yönden bakan insanlar olduğumuz için belki de, bu kadar sevdik birbirimizi. Etrafımızda o kadar çok kötülük var ki, (her anlamda) iyi insanlara, dost kucaklara hasret kalmışız. İyi ki bulaşmışım diyorum bu işe. Yoksa nasıl haberdar olacaktım sizlerden.:)) Verdiğin uç örnekler yüzünden, toplumsal bir çok değerimizi kaybettik gibi geliyor bana. Umarım çözülür canım.:))

FERHANCIM, evet bir aradayız ve ben bundan çok mutluyum.) Ne kadar güzel, delikanlımız ne güzel yetişmiş maşallah. Umarım, dediğin gibi olur benim oğlum da. Annelerle de çok alakalı. Çok haklısın, şimdiden vermezsen bazı şeyleri, ileride, o kınadığımız, kızdığımız insanlar gibi olmazlar mı? Öperim tabi teyzesi sağol.:))
yok bacım biz dördüzüz.:)ben kendimi anlatsam böyle anlatırdım. eşim gözümün tokluğunu çok takdir eder çok şükür ama,REnklerim haklı,diğerlerini beğenen çok.

minim benim inşallah 7 yaşında anladığını sonuna kadar hayat felsefesi yapar.
İsraf dünyada herşey bolken de haramdı be bacım. paramızı savurma hakkımız ise asla yok. onda fakirinde hakkı var.onlara da vereceksin diye emredilmiş zaten(zekat)
fazlasını vermek ise:
"sadaka ömrü uzatır" diye Hadis var.
bir hikaye var,
zenginin biri ölmüş.dah önceden vasiyeti varmış. kabirde ilk gece onunla yatana ,mirasının yarısı mı ne verilsin diye. aramışlar aramışlar herkes korkuyor.
fakir bir oduncu:"ben girerim" demiş. neyse münker,nekir gelmiş.
demişlerki "bu zengin bizimle zaten. bu gidici,bundan başlıyalım". onun odunları bağladığı bir urganı,birde yemek tası vardı galiba...bunlardan hesaba çekilmiş sabaha kadar.
sabah olmuş herkes merak içinde kabri açıp bunu çıkarmışlar. "al demişler,sana söz verilen para."
bi bir kaçış kaçmış,"istemeeem istemeeem. ben elimdeki iki tane şeyin hesabını sabaha kadar veremedim."diye.
aay ne uzun yazdım,ben kaçtım.
Emre dedi ki…
Yav bunu kaçıncı kez yazıcam bilmiyorum ama şurda konuştuğum bana yazan yada benim onlara yazdığım insanların hepside çevresine duyarlı ve bilinçli insanlar bunu bi kez daha anlamış olduk efem, ve yazdıklarının çoğu banada uyuyor ve fikirlerine bende katılıyorum İncegülüm
Ve tabi nev-i şahsına münhasır Mini kişisinide öperim en bolundan çok geçmiş olsun tekrardan hepinize:)
YAĞMURUMCUM, valla hepimiz kardeşiz bacım.:) İnşallah canım ya. Yavrularımız, duyarlı olsunlar. Herkese, herşeye karşı. Israfı, zaten herşey bolken yapmasaydık, şimdi böyle dara düşmezdik demi. Yardımı yaparken de, kırmadan, incitmeden yapmak çok önemli diye düşünüyorum. Hikaye çok güzel ve anlamlı. Hakikaten, nasıl veririz o hesapları. Rabbım kolaylaştırsın, yoksa ki işimiz zor.:(( Uzun uzun yaz bacım. Okurum ben zevkle.:))

EMREMCİM, biliyorum ben. Biz birbirimizi buralarda bulduk. Ne mutlu ki bulduk. Zaten bir yerlerde karşılaşsaydık daha evvel, çok sıkı dostlar olurduk gibi geliyor. Ben size zaten dostum diyorum. Başka da bir şey demiyorum.:) Mini kişisi ve İncegül kişisi de seni bolca öperler canım.:))
ANDY dedi ki…
"Ulan herkes kendisinin ne kadar gmutevazi olduğundan bahsetmiş :) Ben değilim, ben süper bir insanım, harikayım, akıllıyım, müthiş birisiyim, benden daha süperi yok" demek isterdim ama ben de mutevazi olacağım :):):)

Ne o bir an sizlere laf mı atıyorum sandınız. Valla bu kadar kişiyi hele ki bayanları karşıma almam :):)

Hayatımızı yaşarken başkalarının durumuna ya da etrafımızda olup bitene duyarsız kalamayız, kalmamalıyız.

NOT: Benim iki telefonum var ama hatlar iki ayrı ülkeye ait , sorun olmaz değil mi fikriminincegülü? :)
ANDYCİM, Allah iyiliğini versin emi.:))) Tabii bu kadar kadını karşına alırsan, başına geleceklere de hazırlıklı olman lazım gelir. Gürcistan'da değil, Fizan'da olsan buluruz seni.:))) Biz biliyoruz senin ne kadar süper, harika bir adam olduğunu. Sen takma kafanı. Gurbette olduğundan sana özel izin çıkardım. İki telefon sana helal olsun. He biri de Minik Kuş'un hatırına he.:)))
CeRkeS KıZı dedi ki…
bu arada Maxinin oks sonucları noldu incegülüm..inşallah istediğiniz gibidir..
Gulos dedi ki…
İstekleri hiç bitmez artık o mini nin.Birde abisini kıskansın dursun,bütün ilgi üzerinde yaramazın.Geçen yaz bizim mahalle venediğe dönmüştü halı yıkayanların akıttıkları sular sayesinde .Bu senede yine yeltendilerdi ama komşunun birine 1000 ytl para cezası kesilince herkes banyosunda yıkar oldu. Sabahtan sular kesiliyor.Bizim kadınlarımız ne yapıyorlar biriktirip işleri su gelince foşur foşur yapıorlar.İnsanımızın bilinçlenmesi biraz sor gibi incegülcüm.Allah bize yardım etsin.
ÖZNURCUM, sağol canım. İyi, fena değil. Şimdi tercih aşamasındayız. Hayırlısı canım inşallah. Hepsi için.:))

HACERCİM, evet canım. Prens Mini. Bir de demez mi, siz benimle ilgilenmiyorsunuz. Beni sevmiyorsunuz.:)) Ya bu insanlara neyi anlatacaksın. Zorla olmuyor bazı şeyler. Akılları başlarına gelecek ama, iş işten geçmiş olacak. Bu arada, kurunun yanında, yaş ta yanmış olacak maalesef.
Adsız dedi ki…
o şirin suratlı mini kişisine ne kadar naz yapsa hepsi yakışır...
tekrar tekrar geçmiş olsun...
muhabbetle...

suzem

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM