YEMEKTEYİZ AMA BU BİR YARIŞMA DEĞİL VALLA


"Uzun kış gecelerinde soba üstü kestane çıtırdatma etkinliği, koca koca çanaklarla mısır pörtletme çılgınlığı özlemimi bastıracak başka bir eğlence var mıdır acep?" diye düşünüyordum ki; Hom Tivi’yi keşfettim. Keşfetmez olaydım sayın okur.

Biz saatlerce uğraşıp didinip iki tencere yemeği zor yetiştirirken, bu insanlar yarım saatte yirmi kişilik ziyafet sofrası hazırlıyorlar yahu.

Hele Naycella diye bi hatun var, kadın yemek yaparken ve tabii yerken kendinden geçiyor. Mutfağı, alet-edevatı ve en önemlisi bir kileri var ki akıllara zarar. Kutusundan tavuk suyu, kavanozundan közlenmiş biber, hadi içine de konserve bezelye, bitmesine yakın da sal içine pirinci; al sana ana yemek. Poşetlerin içinden ne kadar ot varsa doldur bir çanağa, doğramak yok he, üzerine biraz yağ, biraz limon ve olmazsa olmazımız bijon hardalı; salata da hazır. Tatlı için de evdeki kalmış ekmekleri doğra süte, bas üzerine şekeri. “Hımmm… Bu lezzetlere doyamayacaksınız.”

De get len!.. Tadına doyamayacakmışız… Peee… Ben bunları yemek diye sofraya koysam, benim yavrular açlıktan telef olur be. Bir de bunlar et pişiriyorlar ya güya; tabağa kanı damlıyor vıcık vıcık. Dudaklarının kenarlarından akıta akıta, nasıl bir iştahla yiyorlar anlatamam. Bizim Türk işi koca kişilerinin önüne koysak o et tabağını, kafamıza fırlatmakla kalmaz, kanımızı içerler kanımızı!..

“Yavrularııım, bakın bugün size zencefil ve bal ile tatlandırılmış, yaban mantarlı, ökse otu kökü pişirdim.” diye seslendiğimi, “Bugün yemekte hint menengine bulanmış ahtapot böğrüyle, yanında arpa suyunda marine edilmiş şarap sirkeli su kabağı salatası var canlarım.” diye hönkürdüğümü, “Koca kişisiii, bu akşam datlu olarak şekeri karamelize edilmiş şerili sığır g.tü yaptım şekerim” diye cilvelendiğimi hiç hayal edemiyorum sayın okur. Tahminimce ev ahalisinin de böyle bir hayali yoktur.

Yine de insan özeniyor yahu. Ben de bu aplalar gibi abidik şeyleri bir araya koyup, gubidik yemekler yapmak istiyorum. İki dakkada tatlı hazırlayıp, on dakkada ziyafet sofraları donatmayı düşlüyorum. Kim bilir bıraksalar ben de ünlü bir fıransız lokantasının dünyaca aranan şefi olabilirdim. Tariflerim elden ele, dilden dile dolaşabilirdi. Lakin ne mümkün? Önümü kesiyorlar sayın okur.

Makarnaya pesto sosu koydum geçenlerde; “Üzerine kuş s.çmış” diye b.k attılar caanım nimete. Brokoli çorbasına da “Ispanak yemiş sarhoş kusmuğu” şeklinde orijinal bir isim buldu benim çatlak çekirdek ailem. Hindistan cevizi sütünde pişirilmiş organik yulaf pilavıynan, şarapta marine edilmiş deniz tarrağını birlikte servis etsem, kim bilir ne hikmetler yumurtlar bu hipermaniac yavrucuklar. Benim küçük sıpa bana “Anne, sen karideslere neden bu kadar kötü davranıyorsun? Bıyıkları var diye mi?” sorusunu yönelttiğinde anlamıştım ne menem çocuklar doğurduğumu zaten.

Bizimkilere yapacan bi tencere kuru fasulye, yanına şöyle afillisinden, tane tane pilav. Et, ya da tavuk pişirdiysen mutlaka bir buçuk saat uğraşılarak yapılmış ezme salata eşlik edecek ona. Beğendili kebabı, karnıyarığı, su böreğini on dakikada silip süpürürler de portakallı ördeğe “Iyyyy, yazık anne ya, bu ördeciğin ne kötülüğünü gördün?” diye artizlik yaparlar, saatlerce uğraşıp yaptığın fondüye, fıransız tulinine burun kıvırırlar. Tavuğa yeni tatlar, süprüzler ekleyip öyle sunmak istersin “Tavuk tavuk olalı böyle eziyet görmedi.” ya da “Atasözünde geçen pişmiş tavuk kesin bizimkiydi.” şeklinde iyrenç şakalarla seni rencide ederler.

Aman canıım siz bakmayın benim sıpalara. Onlar ne anlar sosyetik yemekten?

DİBİN PESTO SOSU: Çoğu zaman, “En baba mutfak yine bizim mutfaktır, fıransızı, italyanı, özellikle çinlisi halt etmiş” dedirtse de; pratik bilgiler, mutfakta hızlı olmakla ilgili ip uçları, bizim damak tadımıza da uyabilecek tarifler bulabiliyorsunuz, hiç tanımadığınız ülkelerle ilgili fikirler ediniyorsunuz. Şiddetle öneririm.

Yorumlar

İki yazın var okuyamadığım.
yeni girdim eve yaprak dökümünden sonra kendimi buraya verip çok şey okuyacağım.
Bu yorum yazılarının değil onu belirtmek istedim.
Sen neredesin? seni de görücem diye çok sevinmiştim, olmadı artık başka bahara.
Unknown dedi ki…
kuru fasulye pilavı tercih etsin boşver sıpalar:)))
İncegülüm,
Bir ara bende hom tv.te takılmış sonrada "bana uymaz" deyip vazgeçmiştim.
O kadar ihtişamla yaplıan yemek sadece fotoğraf verir başka bir işe yaramaz.
Senin oğlanlar da haklı mı ne?
anadolu yemeği gülüm anadolu yemeği, göz nasılsa doymaz midemiz doysun bari.
Sevgiler...
iffetin günlüğü dedi ki…
çocuklar haklı adı var tadı yok o yemeklerin.bizim evde sizin ev gibi aslında.abidik gubidik yemeklere illa bi kulp takılır.
ben de e2 kanalında rachel ray'in programını seyrederim.kadının yemekleriyle konuşması hoşuma gidiyor.
bizim aşcıların herşeyi eldivenle tutup,narin nazik yemek yapmaları sıkıyor bazen.Türk yemek programı seyretmiyorum artık..
etki alanı dedi ki…
Höme TV,zevk alarak izlediğimiz bir kanal...
Özellikle kızım sık sık seyreder.
Ama çoğu kez birlikte yaptığımız konuşmalar ve tepkiler,seninle aynı duyguları paylaştığımızı gösteriyor incegülüm...
Yaptığımız efektler,görülmeye ve dinlemeye değer şeyler.Bazen yaptığımız benzetmeler,çocuklarının yaptığı benzetmelerin tıpatıp aynısı.Renk olmasa,biçimi.Biçimi olmasa,yapılış aşaması.Kaç kez karnımızı tuta tuta güldüğümüzü hatırlamıyorum bile...Hele o kocaman tabakların içine koydukları yemeği görebilmek için neredeyse büyüteç lazım...
İlginç ve boş zamanları değerlendirmek ve halimize şükretmek için bu kanalı sık sık seyretmek lazım.Bunun yanı sıra muhteşem tatlı programlarını da kaçırmamak lazım.Hele o şeker ve çikolatadan şekişller yaratn bir aşçı var ki bakmaya doyamıyoruz....Sanat eserleri çıkıyor her programında...İsmi şu an aklıma gelmiyor...

Anlatımına bayıldım...
:-))
TüTü
Kaymaklı Kadayıf dedi ki…
Ancak bu kadar güzel anlatılırdı, vallahi tebrikler.Benim ütü kanalımdır hom tivi,ütü yaparken ruhumun kasvetini dindirmek için kullanırım kendilerini,arada bizim damak tadımıza uygun şeyler de çıkıyor çok nadir de olsa,geçen hafta mıydı neydi, o naycella denen hatun tavuk sotenin içine evde ne bulduysa koyup,karıştırdı görüntüsü iğrençti ama öyle bir sundu ve mmmmmmmm sesleri arasında tadına baktı ki denemek istedim doğrusu.Benim kaymak kadayıf da yemez sıradışı şeyler.Onun için ütü programım olmaktan öteye geçemeyecek sanırım.Sevgiler
muko dedi ki…
Hom tv falan bilmem ben izlemedim de hiç:P
ancak anlattıklarına bakılırsa çok şeyde kaçırmış değilim demi:D
yavv gözünü seveyim bizim mutfağımızın ne işimiz var yaban mutfaklarda:D
bizim evde de durum aynı klasik yemekler höpletilir değişik bir yemek yaptığımda herkes burun kıvırır en başta koca kişisi zaten, hee birde değişik dediğimde yine bizim mutfağımızdan yani birde yaban mutfaklardan yapsam vay halime:))
Belgin dedi ki…
Bende senin çocuklara aynen katılıyorum (her ne kadar kendim abidk-gubidik yemekler yapsamda, benim sıpalar alıştı benim uydurma yemeklerime, ses çıkarmadan yiyorlar) çok çeşitli ülkelerin yemeğini deneme şansım oldu ama bizimkinin üstüne mutfak tanımam:))
Öpüyorum bitanem:)
bu sefer işi garantiye aldım. linkini tüm ofise dağıttım. hep beraber gülelim birbirimize garip garip bakmayalım diye :D
müthiş yazmışsın yine her zamanki gibi... kalemine sağlık. ben de bir dönem o kanalı izlemiştim ama mutfak modelleri ve banyo modelleri içindi :D güzel şeyler vardı allah için :D
yemeklere gelince biz de türk mutfağının dışına açılamıyoruz. ben şikayetcimiyim hayır asla... gözünü seveyim türk mutfağının :D
suzem dedi ki…
al üçünü vur üçüne olmuş resmen..
bende bazen farklı takılırım mutfakta..koca kişisiyke 2 tane minnoş kızı bakarlar tuhaf tuhaf yüzüme..
"anneniz gene eksantrik takılmış" demekten de alamaz kendini..
amannn canımıza minnet ablacım..yap bi düdüklü tencere tarhana çorbası, yanına çoban salatayı ...çal kaşığı tabağa.
hele en minnoş gizem hanım bile.içine ekmeği doğrar çorbanın ballandıra ballandıra içer..
ne anlar ayol bunlar sosyetik yemekten.. :))
Sevgili Nur ablam, ne kadar istedim geleyim. Lakin Belgin'e de mesaj attım, telaşım çok idi. Anlatacam. :))

CANCANLARIM, BİZİM NEYİMİZE SOSYETE YEMEĞİ YAHU. MİSLER GİBİ KURUM PİLAVIM. YANINDA BOL İÇLİ BÖREKLERİM, OHHH YEME DE YANINDA YAT DE Mİ.

VAKTİM ÇOK KISITLI HEMEN BİR POST ATIP KAÇIYORUM. HEPİNİZİ AYRI CEVAPLAYAMADIĞIM İÇİN AFFEDİN. ÇOK ÖPÜYORUM SİZİ

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM