SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI


Geri sayım bitti, sigara yasağı başladı güzel yurdumda. Vatana, millete hayırlı olsun. Öncelikle belirteyim ki tiryaki olmama ve yasaklara karşı alerjim olmasına rağmen, dumansızlaşma çabalarını desteklenesi bir hareket, hiç değilse iyi niyetli bir çaba olarak görmek istiyorum. Ne kadar manyak bir bünyeye sahip olursam olayım, oturup “tütüne övgü” düzecek değilim. Belli ki zararlı bir şey bu... Bunca doktor, bilim insanı yanılıyor olamaz ya.

Lakin, kimse kusura bakmasın, bunun dakka başı gözüme sokulması, burnuma dürtülmesi hiç hoşuma gitmiyor doğrusu. Her aklı başında(!) insan evladı gibi ben de içtiğim zıkkımın nelere mal olabileceğinin farkındayım. Salak da olmadığıma göre “Sigara içiyorsun sen. Gebereceksin!” denilip durmasının bir anlamı da yok. “Ulen at kafası, ben geberecem de sen kazık mı çakacaksın?” diyerek bir tane daha yakmama neden olmaktan başka da bir işe yaramıyor.

İlköğretimden itibaren Fen kitaplarında gösterimine başlanan ve vizyondan asla indirilmeyen, kararmış ciğer fotoğraflarının bile bizi yıldıramadığını düşünürsek; her yerde karşımıza çıkan kuru kafalı afişlerin caydırıcılığı da tartışılır değil mi?

Her şeye rağmen bırakmayacağım bu mereti. Zaten “Yapçaksın!” dendi miydi yapabilitemin bittiğini düşünürsek iyice zora giriyor bu iş. Biliyorum; yüzüncü yaş günümde rap yapamadan gebereceğim. Bir gökdelenin otuz sekizinci katına asansörsüz tırmanırken tıkanacağım yine. Kırklı yaşların ortalarına geldiğimde kaz ayağı kırışıklarım belirmeye başlayacak. Hatta saçlarımı boyamam gerekecek ellilerde. Belki altmışlara geldiğimde ağrı kesici bile kullanmaya başlayacağım kim bilir? Yine de ayrılmayacağım ondan, üzgünüm. Dönen dönsün ben dönmem yolumdan.

Yaşamak dediğin şeyin amacı ne ki? Nedir nefes almanın en büyük ereği? Haz ise ruhun besleyeni; nadir hazlarımdan vaz mı geçeyim? Yavrumla sarmaş dolaş olmak, denizde dalgalarla boğuşmak, çok sevdiğim bir kitabı yudum yudum okumak… Kahvenin yanına iliştirilivermiş bir balkon keyfinde bulutlara biraz duman yollamak… Çok mu yani?

Bırakın siz beni… Elleşmeyin… İyiyim ben böyle… Tamam, evlatlarımızı koruyun bu meretten. Ona laf edenin ağzı burnu yamulur.

Önümüz kış… Mekânların müşteri kaybettiği için düşeceği durumu, kulağında fasılla buz gibi rakısını yudumlarken bir cıgara tellendiremeyecek akşamcının çilesini, balığının ardından iki nefes dumanı Boğaz’a savuramayacak deniz aşığının mutsuzluğunu, kahvesinin yanında yoldaşı olmayan ehl-i keyfin keyifsizliğini hiç dile getirmeyeceğim. Sigara içmeyenlerin hakları, içenlerin haksızlıkları mevzuuna da elimi sürmeyeceğim. Eminim bunlar tartışılmış ve bitirilmiştir bunca zaman.

Benim derdim, zaten olması gerekenleri, bilinçli bir toplum yaratmak yerine, “yassah hemşerim” mantığıyla oldurmaya çalışanlarla.

Aslına bakarsanız, bir vapurun güvertesinde, martılar tepemde uçuşurken, mavi derinliklere dalıp püfürdettirmedikleri gün, benim için sigara yasağı çoktan başlamıştı. O gün, açık alandaki sigara dumanından rahatsız olunabileceğini düşünecek duyarlılıktaki, vur deyince öldüren zihniyetin, pisikomanyak bir bünyenin sigarasını elinden alırsan neler yapabileceğini hesap edememesi çok şaşırtmıştı beni. Elimde yakamadığım sigaram, dilimde sayıp dökemediğim küfürlerle kala kalmıştım öylece. Ve yemin ettim; piyangodan para çıksın, sırf bunun için bir vapur almayan ne olsun diye.

Zaten çocuklarımla gittiğim yerlerde, onların duman altı olmasına asla müsaade etmemek babında sigara içilmeyen bölümü tercih ettiğimden, “çocuklarım olmadan asla”cıların başında geldiğimden dolayı benim için çok şey değiştirmeyecek bu yasak. “Ulen çabuk yiyin de dışarı çıkalım, boğazınıza dökecem şimdi he!” diyerek yediklerini zıkkım ediyordum yavrucaklara, yine etmeye devam edeceğim.

He yalnız mı çıktım? Kendi çocuğum olmasa da çocukların olduğu hiçbir mekânda zaten sigara içmem. Hızlı hızlı tıkınırım, sonra atıveririm kendimi denizin kıyıcığında bir sandalye olur, bank olur, hatta bir taş olur, açık bir yere. Elimde çayım ya da kahvem. Buyur işte; bana her yer Paris. Kış geldi mi de; ne işim var soğukta sokaklarda kardeşim. Otururum mis gibi evimde. Balkonumda sıcak çayımla, kitabım eşliğinde tüttürürüm. Senin yassağın bana söker mi be?

Tabii ki “Bana dokanmayan yılan bin yaşasın!” sözünü düstur edinmiş bir insan değilim, bilen bilir. Bu yasağın ne kadar işe yarayacağını merak etmekle birlikte, türlü şekillerde delineceğinden de emin olarak, nasıl uygulanacağı konusunda ciddi endişelerim var(dı) doğrusu. Lakin hepsi geçti gitti çok şükür.

Dün akşam haberlerde gördüğüm kadarıyla denetimler süper. Kuş uçurtulmuyor. Neredeyse sigara yakanın üzerine tazyikli su sıkacaklar, o kadar yani. Güzel yurdumda katiller, hırsızlar, tecavüzcüler sokaklarda çok da rahat gezerken, neredeyse tiryaki başına bir emniyet mensubu tahsis etmeleri, sigara içiyor diye insanları kollarından tuttukları gibi karakola götürmeleri içimi rahatlattı diyebilirim. Denetleyiciler yeni gelin hevesiyle sıkı sıkı yapışmışlar işlerine. Ellerinde kalmamasını umut etmekten başka yapacağımız bir şey de yok.

Sigara içilebilen açık alanı, kapalı bölmeden ayırmaya yarayan camı tam örtmediği için ceza yiyen işletme sahibinin, kara gözlüklü, iri yarı denetleyiciye söylediği “Abi içeride oturan müşteri sıcaktan bunalıyor, kapattırmıyor camı.” sözüne karşılık ağır abi “Şu yanları aç da cereyan yapsın.” dedi sinirli bir şekilde. “Bırak gebersinler sıcaktan, ya da aç iki tarafı cereyanda kalıp zatürre olsunlar. Madem sigara içmiyorlar, müstahak bunlara her şey.” Demesini de bekledim, ne yalan söyleyeyim.

Hele sigara içerken yakaladığı iki zavallı kafe çalışanına yaptıkları takdire şayandı doğrusu. “Gelin bakayım buraya, nerde sigaralar? Nereye attınızsa çabuk getirin onları!” diye bir çemkirmesi vardı ki gözlerim yaşardı. “Bastır be! Kim tutar seni be!” diye bağırmamak için zor tuttum kendimi. Yalnız o sigaraları attıkları yerden aldırmamasını çok kınadım. Ne olacaktı canım. Klozete elini sokup alabilirlerdi pekâlâ. Çok mu zordu?

Sonra onları kamera önüne getirip öyle bir edayla teşhir etti ki, sanırsın kırmızı bültenle aranan, uzunca süredir kendisine ulaşılmaya çalışılan çetenin elebaşlarını bulmuş da ulusal kahraman ilan edilmeyi bekliyor. Yıllardır işlenen faili meçhullerin failini yakalamış da tüm karanlıkları aydınlatmış sanki. Ya da çocuk katili, tecavüzcü, üstelik de hırsız olan azılı bir suçluyu yakalamış gibi kasım kasım kasılıyor. Sağa sola da höt zöt nidalarıyla gözdağı veriyor.

Zanlıların(!) yüzlerinde ise “Eyvah, şimdi b.ku yedik olum. Kesin asacak bizi bunlar.” ifadesiyle, “Ulen sigara içerken yakalandık. Toplumdan dışlanacaz lan. Nasıl çıkacaz insan içine?” salaklaşması arası bir şey.

Alın işte size, paranoyak, ruh hastası, pisikosomatik manyak olmak için bir neden daha… Her an ensene yapışmaya hazır, besili camış kıvamında sigara denetçileri, üstelik de bu adamlar öyle sıradan vatandaş da değil, polis be, polis… Geceyi nezarette geçirmek var işin ucunda. Sonra potansiyel ispiyoncu, ihbarcı gözüyle bakılacak komşular, arkadaşlar, dost bilinenler… En kötüsü de “Haydi bakalım kameralara el salla!” modunda peşinde dolanan haberciler…

Bir tek, sigara yüzünden televizyonlarda cümle aleme rezil olmadığımız kalmıştı, o da olacak yakında. Haydi hayırlısı…

Televizyon demişken; uzun zamandır uygulanan sigara buğulandırma uygulamalarına siz de benim gibi bayılmıyor musunuz?

Mesela ekranda hırtlar vadisi… Kan gövdeyi götürüyor. Silahların her çeşidi resmi geçit yapar gibi salınıyor. “Hadi Hayati, çok daraldım, gel bi kaç adam vuralım, olmadı başını kesip Salla dayıya götürelim.” diyen adamın elindeki sigaraya prizma…

Adam hatuna yapmadığını bırakmamış. Tec.a.vüzün, sap.kın.lığın her çeşidini uygulamış. Kadın kanlar içinde yerde yatıyor. Adamın yaktığı sigaraya prizma…

Testereyi çoluk çocuğun ayakta olduğu bir saatte yayınlamakta hiçbir sakınca görmeyen, moderen yayıncılık anlayışımıza tek kelime etmiyorum dikkat ederseniz. Yaptıkları uygulamayadır vurgum. İçeride oğlu can çekişen polisin yaktığı sigaraya prizma…

Motosiklet savaşlarına seksenli yıllardan itibaren birçok gençlik filminde rastlamışsınızdır. Lakin bu seferki öyle böyle değil. Tekerlekler cesetlerin üzerinde geziniyor. Köşede durmuş olaya ağlayan amcanın yaktığı sigaraya prizma…

Öyle bir fettan hatun düşünün ki, entrikanın bini bir para. Her yol var bunda. Adamlardan kiminin işini batırmış, kiminin ailesini yıkmış, kimini de intihar ettirmiş. Öyle cadı. Ama onun elindeki sigaraya prizma…

Sen çok yaşa emi rütük amca. Sen olmasan nice olurdu halimiz? Haydi karart bütün sigaraları da dünya tertemiz olsun. Sevgi, barış, dostluk alsın yürüsün. Prizmanın altında dumanı tütenin ne olduğunu anlamayalım ki, ırzımız, namusumuz korunsun. Töre cinayetleri, kapkaç, terör, tec.a.v.üz, hırsızlık … Hepsi bir bir son bulsun. Karart hadi sigaraları rütük amca. Karart ki, sevgi kelebeği olalım hep birlikte. İnsanlar el ele tutuşsun, hayat bayram olsun. Hem sen o sigaraları karartmasan, halkımız sigaranın dünyanın en kötü şeysi; tiryakilerin de iyrenç, uzak durulası, nefret edilesi, tiksinilesi varlıklar olduğunu nereden anlayacak değil mi?

Sen çok yaşa emi rütük amca. Sen beni güldürdün ya, Allah da seni güldürsün.

“Bu yazının üzerine bir sigara yakılır.” diyorsanız; (1) yazıp mesaj atın, sizi tükkanımızın yan tarafındaki açık bölümde ağırlayıp bir de kahve ikram edelim. (Malum beşbin altıyüz bilmem kaç telaa cezası var. )

“Yok ya bu nasıl yazı, duman altı oldum.” diyorsanız; (2) yazıp mesaj atın, gaz maskeleriniz adresinize gelsin.

“Ulen tütünü övmeyecem dedi, iki saattir bıdı bıdı ediyor.” diyorsanız; (3) yazıp mesaj atın, İncegül’e canlı yayında çemkirme şansını yakalayın.

“Yahu bu yazalak hatunu bi daha okumayacam diyorum ama, dayanamıyorum işte. Gözlerim bozulacak bunun yüzünden be!” diyorsanız; (4) yazıp mesaj atın, ücretsiz göz muayenesi ve İncegül’ün sınırlı sayıda bulunan kısa yazısından bir adet kazanın.

Haydin dostlar sağlıkla, sağlıcakla ve hep mutlu kalın…

Yorumlar

Adsız dedi ki…
(1) yazdım mesaj attım. ne zaman geliiyim tükkana :)

sevda
Belgin dedi ki…
Incegülüm, buradada var ayni uygulama, lokantalarin, cafelerin düstügü durumu bir görsen, kapilarinin önüne cadir kurup, kisin millet donmasin diye bir de soba koyuyorlar, pek bi komik oluyo.

Ben Ekimde Istanbula geliyorum, mümkünse, eger sende istersen tanismak, görüsmek isterim.
Görüsmek istersen 1 yaz ve mail adresime ativer:))
Öptüm güllerimin en incesini, en tatlisini:)
Sen Canımsın ve harikasın,
Her satırına katılıyorum ve bu yazdıklarının hepsini bende düşündüm düşündüm de, yahu niye önce 70.liklerin 17'lik kız almasına yasak koymuyorlarda!!!!
Şimdi mutfağa gidip bir sigara içeyim ve yazdıklarının keyfini alayım.
Sevdacım, ne zaman istersen canım. Benim tükkan sizin tükkan zaten. :)

Belginim, istemem mi hiç? Mail adresine gerekli bilgileri en kısa zamanda şettiriyorum gülüm. Ay helecanlandım bak şimdi. Öperim gül yanacıklarından.

Ablam, canım Nur yüzlü ablam... Afiyet bal şeker olsun. :) O konuya da değinmeden geçmeyelim değil mi? Öncelikle bu olayın tüm karışanlarına bir yuh desem ayıp olur mu ablaların en güzeli.
Geveze Kalem dedi ki…
İncegülüm senin şu yazılarının yıldızları nereye gitti? 100 tane 5 yıldız verecektim bu yazına.
Bak ben bahsettiğin sigara yasağı haberlerini hiç izlememiştim, hatta bir ara düşündüm yine espriyle mi yazdın yoksa gerçek mi diye. Eğer gerçekse 'yuh!'dan başka ne diyebilirim ki? Ben sigara yasağından memnun olan bir sigara kullanıcısıyım. Çoluk çocukla gönül rahatlığıyla oturabiliyorum bir yerlerde. Zaten oldum olası da sadece ve sadece kendi sigaramın dumanını içmek isteyen, başkalarının dumanından hökür hökür öksüren biriydim. Ama bahsettiğin detayları hiç düşünmemiştim; hırtlar vadisi, testere, tacavüz, hırsızlık, yolsuzluk... Ağzından -anlayana- bal damlıyor.
Öpüyorum seni en kocamanından.
Ha bir de sana mail gönderdim, o adresine bakmıyorsan diye hatırlatayım dedim.;-)
sufi dedi ki…
Sevgili İncegül;
Kırmızı bültenle aranan sigara içicilerinden biri de ben olarak yazdıklarının tümüne yürekten katılıyorum.Sigara içicileri için uygulanan Süper denetimler sağlıklı devam ettiği sürece yataklarımızda tüm ailecek mutlu mesut uyuyacağımızdan dolayı Devletimize şükranlarımızı nasıl sunsak diye diye yanıp tutuşuyordum ben de .Sen bana sözcü oldun sevgilerimle.
sufi dedi ki…
1yazmayı unutmuşum.
suzem dedi ki…
bende 4 yazıp mesaj atıyorum ahanda burdan...
ama ilave ederekten..
her sabah pc mi açar açmaz ilk baktığım adres vede gün içerisinde defalarca girip yeni yazı yazmışmı aceba diye bakınmaktan bozulacak gözlerim..
velhasıl..herşey rağmen sen benim en güzel,en tatlı,en sağlıklı vede en şirin bağımlılığımsın..
bu arada sigara içiyor olmanı yeni öğrendim ve hayretlerim tavana fırladı ..(sigara düşmanı biri olaraktan)
olsun ben yinede sana kızar yinede seni severim.
TuBiKKo dedi ki…
valla ben de (1) diyorum ve mesajımı atıyorum şekerim :))) yaa bu arada araya vırt diye girmiş gibi olmıyım ama Belgin abla geldiğinde buluşacaksanız ben de isterim ben de..Hadi be hacıı beni de alsanıza aranıza be hadi be hacı :))) burhan altıntop geyiğini bi yana bırakırsak hakikaten buluşursanız bana da bir haber edin ben hemen uçarım yanınızaaa :)
Belgin dedi ki…
Tubisim, diger görüsmek, tanismak isteyen güzeller, hangi gün, hangi saatte nerede olucagimi bildiririm ben size, o zaman hepimiz insallah bulusur, görüsürüz. Daha bir Otel bulamadimda, gidecegim hastane Etilerdeymis, oralara yakin bir Otel ariyorum, bulur bulmaz gerekli bilgileri iletirim sizlere.
Seviyorum hepinizi canlarim:)
ERDIL dedi ki…
1 kilo demir mi yoksa bir kilo pamuk mu?

O o o ...

1 diyom.
2 de diyebilirim.
3 de yukardaki bilmeceyi cözmem lazim.
4 demem yazilarin kendine has bir lezzeti var.Kücükken her sey gözümde
büyük/Uzun gelirdi.
Yaslandik büyükler kücüldü ; uzunlar kisaldi.
Sevgiler-Saygilar.
muko dedi ki…
Herşeyin çok tuhaf olduğu ülkemde bir yerden başlanılsın bence,ben bu yasağı savunanlardanım,sigara içmem ama eşim pöfür pöfür odanın içinde içer hemdebirni söndürüp birini yakarak,hatta mümkünse evlerde bile yasaklasınlar:P

şaka bir yanada sigara yasağının içenler üzerinde bir etkisi olacağını düşünmemekte ayrıca tam tersi etki yapacağını düşünüyorum ,ama yinede yasağı savunuyorum kardeşim yaa yeşilaycıyım ben:D

öpüyorum seni
uykucu dedi ki…
yav şu sigarayı toptan kaldırsalarda kurtulsak bende geçmişinde içip şimdi nefret edenlerdenim.vücuda zarar vermediği sürece içene lafım yok ama benim koca sınırda ,adam kaç kezdir tomoğrafi çektiriyor dokturlar kaç kezdir yasakladı keç kez bio bilmemne yaptırdı bırakmak için ama yine içiyor hatta nikotin sakızı aldı 1 haftadır 1 tane bile ağzına atmadı neymiş önce hazırlık yapmalıymış yani bu sigara hastalığı tam bir manyak hastalığı içene acıyorum bırakamayana da çok.. hele sana acayip kıl oldum içiyorsun haa, hiç yakıştıramadım boykot edip 1 gün bilona girmiycem görüştüğümüzde de saçını çekicem ona göre!!koca mutfak camını açıp içiyor fekat taa en sondaki odaya kadar siniyor kokusu, umarım yakında ev balkonu ve pencerelerin de de yasaklanır:)hu haa haaaa.
haberlerdeki anlattığın şeyleri izlemedim ama komedi tadındaymış benide o müfettişlerden yaparlarsa milletin ümüğünü sıkarım:)))
e- hepsi
Gevezem, o zaman gönül rahatlığıyla bir "yuh" diyebilirsin. Valla da gerçek, şaka gibi biliyorum ama öyle. :)

Sufim, duygularına tercüman olabilmişsem ne mutlu bana. Hatta içimden, senin de içinden geçirip söyleyemediklerini de seslendirdim. Meraklanma. :)Hemen sizi yan bahçeye alalım o halde, kahveniz nasıl olsun? :)

Suzemim, canımın içi, sen kızdın mı bakem bana. Ben de kızıyorum zaman zaman bana ama çabuk geçiyor. :) Öperim seni. Göz muayenesine bekliyoruz.:)

Tubikcim, hemen deniz kenarında bir masaya konuşlan, kahven geliyor şekerim.:) Ben çok mutlu olurum seni görmekten. Buluşmaya gelmek isteyenler isimlerini yazdırsınlar şekerler. Belginimi sılada karşılayalım hep beraber.

Belginim, cep telimi oğlumdan kurtarayım da hemen yazacam sana. Öpüyorum kocamanından. Görüşmek dileğiyle...

Sevgili Erdil Baba, sizin gibi vurdu mu deviren yazıların sahibine, böyle sevimli kararsızlıklar bile yakışmış yahu.:) Sevgi ve saygılarımla...

Mukom, evlerde, odalarda yasaklasınlar zaten. Biz balkonumuzda içeriz. Yavrularımıza o dumanı solutacak kadar camış değiliz. Lakin, vapurun güvertesi diyorum ya. Yazık bize ya... :) Öptüm kocamanından.

Figenim, insan kardeşine böyle acımasız davranır mı? Pencereler ve balkonlar he? Allahtan seni komisyona almamışlar. :) Umarım tez zamanda bırakır Zafer de. Benim çok tanıdığım var, bırakacam dedi, bıraktı. Lakin ben bırakmak da istemiyorum şimdilik. :) Öperimmmm...
Unknown dedi ki…
ben sigara kullanmıyorum hatta eskiden çok da düşmandım içene ailemde çevremde hiç içen yok bir iki enişte hariç ama çok sevdiğim bir arkadaşım var 5dk da bir yakar yasak başladığı gün onu düşünüp bir tane sigara içtim
kardeşim yasaklarsan yoldan çıkarırsın işte adamı
hafta sonu istanbuldaydım adalar vapurunda içirtmediler ilk kez duydum vapurda da yasak olduğunu çüş dedim affınıza sığınarak rüzgardan durulmuyordu duman mı kalır valla geçmş olsun içenlere kolay gelsin
Sevgili Bahar Gelsin, alemsiniz. :)))Yasakları delmek tatlı diyorsunuz. Ah evet, fekat vapurumdan ne istediler, körolmayasıcalar. Efenim içenler adına, bu desteğinize teşekkür eder, plaketinizi almak üzere tükana bekleriz.:) Sevgiler...
Unknown dedi ki…
teşkür ederim plaket için almış kadar oldum
ya ben bu plaketle tiryaki falan olmayayım
herkese braktırırken bana başlatmasın bu yasaah hemşerim
herkesin giderken mersine ben yine tersine ah ah adam olayacak mı benden.)))
Adsız dedi ki…
order tramadol overnight buy tramadol cheap - buy tramadol online in florida
Adsız dedi ki…
buy phentermine 30mg can you buy phentermine online anymore - buy phentermine tablets
Adsız dedi ki…
Superb pοѕt but Ӏ was wanting to knοw if you
сould write a litte morе on this topiс?
I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

Here is my web page: http://www.paydayloansonlinet3.com
Also visit my page ... Payday Loan
Adsız dedi ki…
I’m not that much of a internet reader to be
honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Many thanks

My webpage; discuss
Adsız dedi ki…
Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to
your website? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide
here. Please let me know if this alright with you. Appreciate it!


Here is my webpage :: http://www.weewar.com
Adsız dedi ki…
Your own write-up offers estаblisheԁ helpful to uѕ.

It’s extremely useful and you reallу aгe clearly
rеаlly eхρeгіenced in this аrеa.
You have got оpеned my еye for you to various thоughts about this kind οf topic uѕing intriguing, notable
аnd strong сontеnt.

Look іntο my wеb pagе; Klonopin
Here is my page ... buy Klonopin

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM