KAYMACA KAYDIRMACA


Sevgili Günlük,

Nedendir bilmem, asla eski tadı olmasa da Avrupa Buz Pateni Şampiyonası’nın tekrarlarını seyrediyorum bu ara. Çocukluğumun hayal turnuvası, beklenen, özlenen yarışması, eski günlerinden çok uzak gibi geliyor bana. Yıllardır bir efsane isim çıkmadı zira. Avrupa Şampiyonu olanlar bile düşe kalka tamamlıyorlar gösterilerini. Buz daha mı kaygan artık ne!

Zaten bir bakıyorsun, yeni yetme tıfıl oğlanlar geçidi. Kızlar fena değil bak. Hepsi birbirinden güzel. Ama, yok kardeşim yok.. o karizma yok. o ışık yok, o pırıltı yok hiçbirinde. Bizim Z.eynep T.okuş’tan hallice işte!

Bir de o ilik gibi Uk.rayna’lı sporcu kızların, zamanında aynı kendileri gibi taş olan, lakin şimdilerde sarkmış, buruşmuş ve fena şişmiş bulunan antrenörlerini gördükçe, ulen bu kızlar da mı böyle olacak endişesi taşıyorum! Oysa bir K.aterina hala genç kızlara taş çıkartır. Bir Ceyn Torvıl sülün gibi şimdi bile... Bu, Uk.rayna’lılara has bir özellik midir ki acep? Bu ırkın, gençliklerinde güzel ötesi olup, otuzunu geçince yüzüne bakılmaz hale gelmeleri, diğer normal, standart kızlar için bir teselli midir, yoksa İlahi adaletin tecellisi midir bilemiyorum!

Bir de puanlama sistemi fecaat. Yahu nerede bizim “altı tam puan”larımız. Şimdi makineler veriyormuş puanı. Peki makineler ne anlayacak Kıristofır’ın insanın içini acıtan bakışından? Ya da yirmi sene sonra bile hatırlanan, buz üstünde Bolero yorumundan?

Bilirsin, olmazsa olmaz, üçlü saltşov, ikili tolyuk, sekizli ritberger gibi hareketler vardır bu sporda. (Tamam sekiz abartılı oldu, kabul ediyorum.) Yüreğimiz ağzımızda, acaba dengesini kaybedecek mi, düşecek mi diye endişelenir, yahu biz düz yolda yapamayız bu hareketleri, elin oğlu buzun üzerinde fır dönüyor, diyerek, salakça bir heyecanla seyrederdik zamanında.

Bir de Bilman hareketi vardır hani, biz onun çıkışını, çıkaranını biliriz be. Bizim jenerasyonda Denis’i hatırlamayan yok gibidir zannımca. Bu hareket, bacağın arka taraftan kaldırılarak, kafa üzerinde tutulması suretiyle yapılır ve ben iki elle tutularak yapılanını beğenirim. Evde, halı üzerinde deneyip, kaç kere düşmüşlüğüm bile vardır. Hatta bir keresinde anneme yakalanmıştım da, kız yırtacan bi taraflarını, diye yemiştim fırçayı.

Bir de Y.asemin E.vcim vardı ki, kendisinin konumuzla ilgisi, işte bu hareketi, halkıma, özellikle de bıyıklı ve gece uykusunu sevmeyen kesimine iyiiice belletip sevdirmiş olmasıdır. Salyalarını silerek, gece bir vakit, kültürünü ve bilgisini artırmak ve ayrıca da fiit kalmak isteyen bir kısım erkek vatandaşımızın vazgeçilmezi “gece cimnastiki” programını nasıl unutabiliriz değil mi?

Neyse işte, bu spora özgü bildiğimiz, tanıdığımız, adlı, isimli hareketlerin yanında, ben de son yıllarda pek bir revaçta olan ve son derece de puan kazandıran bir hareketi keşfettim buz pateninde. Pek araştırmacı, gazeteciyimdir bilirsin. Hemen hemen tüm patenciler yapıyorlar bu güzel hareketi. Yalnız bu harekete hala bir isim verilmemiş olması çok canımı sıktı. Ben de düşündüm, taşındım ve bir isim koymaya karar verdim. İnsanlık görsün elin oğlu…!

Şimdi bu bahsi geçen hareket şöyle yapılıyor: Sporcu kızımız, sağ eliynen, sağ ayağının uç kısmını tutup, bacağı, önden doğru, olabildiğince yukarıya kaldırıyor. Sonra kendini geri kaykılttırmak suretiyle, vicudunun altta bulunan ön kısmını iyice öne doğru ittiriyor. Tam da bu pozisyonda, hakem heyetinin bulunduğu kenarda, yüzü!!! onlara dönük şekilde dümdüz gidiyor.

Şimdi, öncelikle hareketi iyice anladık değil mi? Hani Bilman hareketinin, önden yapılanı gibi, yalnız hakemlere ön tarafını dönüp kayarken, birdenbire sağ elinle sağ ayağını tutup dümdüz yukarı kaldırıyorsun…

Al işte sana “This is Panties” yani Türkçe’si “Ahan da Don” hareketi.

Haydi bay bay Günlük…

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Merhaba İncegül,
Yazın çok güzel ama, hani nasıl deyim erkekesi biraz. Herhangibir spor dalına ait bu kadar teknik bilgiye sahip bir seni gördüm desm. Hele şu kızları tanımlamada kullandığın ilik milik lafları da çok hoş yani. Bak ben sana söyleyim sen o ev ahaline uyarsan yakında trafikte küfür müfür de eder sonra mahçup olursun. Sen şu dünya kadınlar günü yaklaşmışken sosyal içerkli birşeyler yazsan diyorum, ya da indimimler %70' lerdeyken, ya da ne bileyim yeni sezon renklerinden bahsetsen diyorum. Huu arkadaşım. Boşver sporu filan. B,z kadınız unutma ve çok da memnunuz aslında değil mi?
Neyse canım, kusuruma bakma takıldım sadece.Harika diyecem ..?
Ama kızlar harika doğru, ama çoçuklarda hiç fena değil kanımca. Haklarını yeme. Hızlı da bozulmuyorlar üstelik...
Lalegül
Adsız dedi ki…
favori kelimelerim: ilik ve ahan da don kelimeler dizisi oldu bu yazıda:))) Ben bir de gece jimnastiginin müziğini hala mırıldanabiliyorum desem:))
SenaBera dedi ki…
"Ahan da don" süpersin....:))

Sahi bir de Yasemin Evcim'imiz vardı dimi, ben unutmuştum..:)
Öykücü dedi ki…
Ve işte dördüncüyüm:))))
ev perisi;) dedi ki…
;)))
Sen varyaaaa...
Neyse boışver şimdi donu monuda arkadaşının bir müşkülü daha var onu hallediver bir zahmet;)
Müşkül şu; sitemdeki canlı müziği yanlışlıkla yok edince, senin faydalandığın siteye bir gideyim dedim ve oradan sevdiğim bir parçayı ekledim lakin açılır açılmaz otomatik çalmıyor bu nasıl olacak sevgili güzin abla;)
Şimdiden teşkür ettim...
muhabbetinen kal...
Lalegülcüm, ben bir de futbol üzerine yazsam ya... ofsayt, taç, korner.. sular seller gibidir valla.:) Kadınlar Günü'nün - her özel günde olduğu gibi - suyunu çıkarıp hatunlara hediye alma günü haline getirilmiş olmasından çok üzüntü duyuyorum. Sezon renkleri desen benim için her sezon kırmızı, turkuaz, yeşil ve sarı...:)

Sardunyam, hakikaten ben de sana "helal olsun" derim. Şimdi aklıma düştü ya.. bütün gün düşünür dururum nasıldı diye. Sahi nasıldı.. bi mırıldansan ya.:)

Senam Beram, vardı ya.. heyt gidi günler. Şimdi ne yapıyordur acep? Kimler geldi kimler geçti değil mi?:)

Öykücülerin güzeli, giderek daha yukarılara diyorsun.:) Şekerim sen sabah 8.30-09.00 arası gel. Kimse olmuyor valla. Biz bize çayımızı kahvemizi içeriz.:)

Güzel Peri Kızı, valla ben yükledim, direkt çaldı. Başka bişeycik yapmadım bacım yeminlen. Acep prosedür mü değişti ki.. malum bayağı oldu ben yapalı. Silip tekrar yüklemeyi dene. Birazcık da bekle bakalım. Belki jeton düşmüyordur. Olacaktır diye umuyorum. Öpüyorum sevgiylen..:)
Öykücü dedi ki…
Ben de bayılıyorum buz pateni izlemeye.Ama senin kadar teknik terim bilmiyorum.Puanlama da felan başarılıyımdır ama:)Jüriyle hemen hemen aynı kararları veririz.Öhöm öhöm.Otorite sayılabilirim neredeyse:))

Çok da komiksin yine:)))
muko dedi ki…
gülerek okudum yine çok güzel:))

"Ahan da don" hepsinden güzel:))
sevgiler..
Adsız dedi ki…
İncegül, yazı süper diyecem diyemiyorum, kötü diyecem onu da diyemiyorum. Ben gözümü dikip kıyafetlerine bakıyorum önce, Açıksa verip veriştiriyorum. (sanki kapalısı varmış gibi)
Sonra bakıyorum, kim düşüyor kim düşmüyor. Bir de fonda çalan müzikler süper oluyor. Ahan da bu kadar biliyorum.
Ve seni uyarıyorum, iyi aile kızı türkçemizi bozuyorsun.
Sezon renklerine, birde mavi ve beyez eklesen diyorum. Malum mavi kotla, beyaz yanık tenle harika oluyor.
Gülbahar
Tabiat Ana dedi ki…
dırın dın dırın dın dın dın dın aaaa
böylede bir müziği vardı ayol o gece jimnastiğinin (tabi böyle yazınca pek anlaşılmıyor olma ihtimali yüksek) : P
demek bu aralar aynı şeyleri seyredip aynı şeyleri düşünüyoruz :))
Çocukken bende yere battaniye serer kayardım üstünde :) pekde havalı havalı davranırdım,selam falan verirdim hihihi komikmişim:))
Unknown dedi ki…
bende aynı ışığı ve aynı ilikliliği bulamıyorum:))))
paticanlar dedi ki…
çok teknik buldum seni bacım yahuuuu.:) hareketi de gözümde canlandıramadım bir türlü. resmini koyuversen diyorum.:)))
mucx
Muhabbet Çiçeği dedi ki…
CAnım, bende bayılırım buz patenine.İzlerken ayy düştü şimdi düşecek diye yüreğim ağzımda izlerim:)))) Eskisi gibi değil ama canım haklısın valla.Hep düşüyor bunlar:)Hareketin ismine çok güldüm. Alemsin canım. Çok öptüm
şengül dedi ki…
ince gül canım her ne olursa olsun senin anlatman harika senin o güzel yorumuna sağlık canım sen diceylik yapmış olsan varya harika olur herkesi anlatırken kendinden geçirisin iyi hafta sonu geçirmeni dilerim canım.
Adsız dedi ki…
selam bende burdan bütün kadınlar gününü kutluyorum.fikrimince yazını beyendim bende obuzların üzerinde kaymaya pek hevesliyim o kayan kızları görünce bende çıkıp kaymak istiyorum ama cesaretim yok... bikere gitmiştim ve çokyakın olmama rağmen öylece uzaktan bakakaldım...küçükken bende kaydım çok zevkli oluyor buzun üstünde ama kısamesafede kaydım. karın üstündeise bildiyimiz laylonmuşambalarla kayardık. bizitutana aşkolsun ama karın fazla olmasılazım. sen battaniyeyle nasıl kaydın pekanlamadım.bunasıl bibattaniyeymiş.bide selam verişin bian gözümün önüne geldi çok içten bigülümsemeylegüldüm...anladın senonu.:-)
Öykücüm, valla teknik meknik bilmem ben.. hafızamda kalanlar işte. Kuvvetlidir kerata.. öhüm öhüm.:)

Mukom, hoş geldin bacım Düzeldi mi senin bilgisıyır.:) Hehe hareket bu ben ne edeyim.. bkz. yukarıdaki resme yakın.:),

Gülbaharcığım, mavi ve beyaz... düşünelim bir.:)

Tabiatım, benim de buna benzer selam çalışmalarım oldu zamanında.:) Valla zevkliymiş çocuk olmak. Lakin battaniyeyi akledememiş olmaktan üzünç duydum şimdi.. evet çok şekermişsin yahu.:)

Elçinim, bakalım gelecek nesiller ne gösterecek.:)

Yağmurum, resme bak, kızın elini ayağın ucundan tutmuş şeklini hayal et, ortalanmış vaziyetini düşün, "ahan da don".:) ayrıntı yazıciiim.:)

Muhabbetim, artık hiçbirşey eskisi gibi değil ki be gülüm. Ama çok güzeldi, efsaneydi değil mi. Ben de çok öptüm canım.:)

Şengülüm, anacıım.. ortalıkta bu kadar DJ varken.. hem de bu kadar güzel konuşurlarken!!! ne haddimize. Sağol canım benim.:)

Kavanoz, anacım battaniye nasıldı sormak lazım. Ama bence harika bir fikir. Canın nasıl istiyorsa öyle de. Poşetle kaymayı hangimiz yapmadı ki..:)
Ebru Oğuş dedi ki…
ya şimdi okuyunca bunu teee yıllar öncesine gidiverdim, bir buz patenini izlerdik hevesle, bir de kış olimpiyatlarını. olimpiyatları saymıyorum bile, o olmazsa olmazdı zatü.
teknik olarak pek bi hakim buldum seni konuya, demek ahan da don hareketi!! süpppper.
etki alanı dedi ki…
İncegülüm,
Ne güzel bir nostalji yaptırdın bize..
Gerçekten Sadece TRT nin olduğu zamanları hatırlıyorum da,Sadece buz pateni değil,hemen herşeyden zevk alıyorduk seyrederken...
Gece bilmem kaça kadar seyrederdik o naklen yayın kış sporlarını..
Hepimiz birer,Nadya Comanaçi(böyle okunurdu)olurduk..
Yok artık çeşitlilik girince,şevkimizde uzaklaşıyor bizden..
Yine de çok mutlu olurum,kış sporlarını seyrederken..
Teşekkürler..
Tütü
denizanasi dedi ki…
aa valla ben de şimdi eskiyi hatırladım. üşenmez gece yarılarına kadat otururdum :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM