İNSAN SARRAFIYIM BEN...


Bir bakışta insanları şıp diye anlayıveren şahsiyetlere hayranımdır. Örneğin annem… Şöyle bir dudağını büküp, yan bakışını atar ve analizi tamamlayıverir on saniye içinde. “Yaramaz kızım bu kişi” ya da “ hıh işte bu iyi bir yavrudur” şeklinde yorumunu da yapıp imzayı koyar.

İşin ilginci, hiç şaşmaz. Milim sapmaz. Yahu bi insan evladı, bir anne kişisi hiç mi yanılmaz? Bazen bu hatunun, beynine çipler yerleştirilmiş, “haydi tifidus 37, seni insan ırkını incelemek için dünyaya gönderiyoruz biiip… adın da bundan kelli N.Sultan olsun biiip” şeklinde aramıza sokulmuş, uzaylı bir casus olduğundan şüphelenmiyor da değilim.

Böyle şahıslara, eğer uzaylı falan değillerse, halk arasında biz ‘insan sarrafı’ diyoruz. Hani altının kıymetini sarraftan başkası anlamaz ya. Çamurun içinde bile olsa anlar sarraf, bilir. Bilir ki o değerinden bir şey kaybetmemiştir. Eğilir, alır oradan. Biz hijyenik sebeplerden dokunmayız bile. Keza, bi b.ka yaramaz madeni de şıp diye, bir göz darbesiyle çözüverir sarraf.

Benim insanları tanıma ve kişilik analizi konusundaki başarısızlığım ise, tamamen salaklık abidesi, aşk böcüğü, sevgi kelebeği kişiliğimden kaynaklanıyor diye düşünülse de sevgili anneciğim o değerli genlerinden bir lokma tattırmış olsa, yaşadığım hayal kırıklıklarının da, kalp kırıklıklarının da çoğunu yaşamamış olurdum kanımca. Haydi maviş gözlerini vermedin ses etmedik. Bari bu konuda azıcık sürülseydim sana.

Daha net anlamanızı sağlamak babında bir örnekle açıklayayım efenim:

Bir gün canım yurdumun doğu illerinden birinde, bir arkadaş ziyaretindeyiz. Nisan ayı olmasına rağmen bazı yerlerde hala karlar erimemiş ve alabildiğine soğuk. Biz İstanbul bebeleri de kısa kollularla, buza kesmiş içimizi ısıtmak niyetiyle bir yerde oturmuş çay içiyoruz.

Masamıza, arkadaşımızın tanıdığı olduğunu tahmin ettiğimiz, gençten, efendiden, boynu sağa doğru bükülmüş bir canım yurdum insanı geldi. “Abi nassınız, yenge selamün aleyküm” diye geldi oturdu. İki sohbet ettik. Adamın gözleri yerden kalkmıyor. Bir kibar, bir saygılı. Yarım saatten fazla masamızda kaldı, sonra kalkıp gitti. Ardından bizim arkadaşla aramızda şu sarsıcı diyalog geçti:

Saf İncegül: Ay aman ya, ne kadar da mazlum bi’ adam. Çok üzülüyorum ben böyle insanlara.
Uyanık işletmeci arkadaş: Hııı dimi İncegül? Sen şimdi bi’ de yazıııık çekersin tam olur.
Saf İncegül: He yaaa… Yazııık. Ya nasıl da boynu eğikti öyle. Tıpkı Mahsum Morgül…
Uyanık ve de gıcık arkadaş: Yaaaa… ben de çok üzülüyorum bu çocuğa! Gerçekten Mahsum gibidir. Hepimiiiiz kardeşiiiiiz…
Saf İncegül: (Azıcık uyanmış mıdır nedir) Ya niye sesinde müstehzi bir ton, yüzünde iğrenç bir gülümseme seziyorum? Nesi var adamın? Gayet efendi, saygılı, mazlum, kendi halinde bir genç işte. Biraz zeka eksikliği olduğunun farkındayız herhalde biz de. O kadar da saf değiliz heralde… Hallaaa hallaaaaa…
Uyanık ve de son darbeyi indirici arkadaş: Kızım ne mahsunu, ne mazlumu? Bu dallamanın dört tane leşi var. Bir çırpıda hepsini katletmiş manyak. Ne olduysa artık, çıkardılar bunu sonra. Herif kafadandır diye ses de çıkaramıyoruz. He deyip geçiyoruz işte.
Salaklar kraliçesi İncegül: Höööööö? Zannımca ben onun içindeki iyi yönü gördüm bi kere. Kim bilir ne olmuştur da olmuştur işte. (Kurtarıcam ya karizmayı) Ben herifin içindeki çocuğu şettirdim taam mı? Sen ne diyon beeee”

Buna benzemez ne yanılsamalarım olmuştur insan ırkıyla ilgili. Yine de ilk etapta ‘iyi’ diye bakmak, böyle inanmak işime geliyor sanırım. İnsanlardan umudu kesmemek için böyle yapmaya devam etmeli miyim, yoksa artık gerçekleri kabul mü etmeliyim, bundan da çok emin değilim.

Şimdi durduk yere niye yazdın bunları mı dediniz? Vardır elbet bir sebebiiiii….

Haydin selametle…

Yorumlar

Gamzelianne dedi ki…
mutlaka vardır bir sebebi, seni kim yanılttı ve üzdüyse, boşyere sıkma canını bence.İnsan nasıl bakarsa öyle görürmüş, sen herkesi kendin gibi sanarak iyi görüyorsun.Bu tamamen senin iyi niyetin arkadaşım.. Güzel göz güzel görürmüş :)) Alakasız mı oldu :))
uykucu dedi ki…
benimde ilk intibam hep doğrudur ama ben sonradan o kişiyi severim kazık attığında tüh be baştan sevmemiştim zaten niye samimi oldumki derim!benim durumumda kaz değilmi:))boşver sende üzme kendini karşıdaki kaybeder sen hep iyi düşün iyi olsun..
İyi düşünsen olmuyo, kötü düşünsen bünye çekmiyo o kadar kötülüğü entrikayı.
Ben de kararsızım.
Ama her zaman iyi düşünerek yaklaşıyorum, sonuçta da hep kazık yiyen ben oluyorum:(
Deniz dedi ki…
Ama o hikayedeki mazlum arkadaşın neden 4 kişiye bunu yaptığını da bilmek lazım. Dolayısıyla o olay senin için bir ölçüt olmamalı :) Diğer yandan, devamı da gelirse anlarız ve deriz ki "Fikriminimiz,sen kendin gibi görmek istediğin için öyle düşünüyorsun ama herkesi 100den başlatma. Puanı 40-50 olsun, sonradan düşürür ya da yükseltirsen kendini de üzmemiş olursun". Böyle derdik ve sen de derdin ki "yok arkadaşları, bildiğiniz gibi değil." sonra ben de "Heyyt" derdim, "kimse üzmesin benim incegülümü..."
Kremali'nin annesi dedi ki…
Incegulum vardir elbet bir sebebiii:) Ama sen yine de insanlar icin bastan iyi seyler dusunmeye devam et. Cunku husn-u zan edip yanilmak, su-i zan edip yanilmaktan evladir...
zuzuların annesi dedi ki…
Bu kadarmı fazladır bu tip insanlar?(Bakınız:yarası olup gocunanalar:)
Bu kadarmı fazladır kalbi kırılıp,yanılıp,sonunda kendi saflığına sövüp sayanlar?
(bakınız: Banu kişisi:)
Yalnız değilsin İncegülüm,benide al kulübe:))Ama yinede,tüm kötü dönüşlerine rağmen,doğuştan gelen bu iyiniyetimiz ve safiyetimiz de bir meziyettir diyorum ben...Sonradan kazanılmıyor,sahtesi de acayip belli oluyor dimi ama:)))
Bilun ŞEN dedi ki…
Buldum işte, ben sana çekmişim :)
TATLI CADI dedi ki…
Ah İcegülüm ah.Aynı derten muzdaribiz. Ama ne güzel demiş kremali'nin annesi "husn-u zan edip yanilmak, su-i zan edip yanilmaktan evladir..."
Kazık yiye yiye tecrübe edinmekte bir maharettir di mi?
Beter Böcek dedi ki…
Bendede tam tersi, insan sarrafı dedikleri cinstenimdir :)
Arkadaşlarım en başlarda yok ya olur mu öyle şey iyi biri bence derlerdi benim gözümün tutmadıgı herhangi biri için, sonra foyası ortaya çıkınca hemen beni ararlardı :)
Artık onlar için önem teşkil eden kişileri ilk benimle tanıştırıyorlar.
Sadece arkadaşlarım değil insan sarrafı oldugunu düşünen aile bireylerim bile bazen yanılabiliyor benim hissiyatlarım onun tecrübelerinden daha fazla sanırım :)
sufi dedi ki…
Sevgili İncegülüm senin anne kişisi hatun aynı benim anne kişisi gibi.Herşeyi bilir, ciğerini okur yani.Elinde bir mihenk taşı var sürter "bu sana yaramaz kızım "der."Bundan uzak dur"Ben de de bir arnavut inadı babama çekmişim işte, o insanın en güzel yanlarını görüp tükaka yanlarına gözümü kör edesim gelir.Böyle yapmak o kişileri bazen bal gibi yapabiliyor.Belki tedavi ediliyorlardır böylece ne bileyim.Ömrü hayatımda bir insana kin besledim "gözü var mekanımda" dedim, gözlerim kör oluyordu, adamda hızır gibi adam çıktı kendimden çok utandım.Boşver bacım bize yargılamak yaramıyor.Bu sen sensin işte...Seni biz böyle seviyoruz.Sevgilerimle.
meleklerim ve ben dedi ki…
İncegülüm,bende aynen senin gibiyim,karşımdaki öyle mazlum durunca hemen inanırım sonradan çok kazık yemişliğim de vardır tabii.
Lalegül dedi ki…
Günaydın İncegül'üm,
insan kazık yiyerek öğreniyor hayatı..Ayrıca haksızlık etme hiç bir konuda kendine..Kara göz bütün gözler içinde bence en anlamlı, en gizemli bakanı..Annene benzemişsindir sende eminim ama biraz daha büyümen gerek belkide..
Yüreğine sağlık arkadaşım..
Su gibi olsun günün ve ömrün..
NAZLICA dedi ki…
İnsan sarrafı olmak tecrübeyle gelişiyor İncegül. Bir zamanlar hergün ağlak gezerdim, onun bunun derdini sahi sanarak. Kafama dank etmesi epey zamanımı aldı. Neyse geçer bunlar, sen de zamanla insan sarrafı olursun, ne de olsa genlerinde var. Sevgiyle kal canım
sanırım o sarraflardanım.kanım ısınmadığına altın serse ayaklarımın altına ısınamam vede hep çıkar tahminlerim.ama kocamda bi okadar saftır kendileri.onun bu saflığından insanlara karşı olan iyi niyetinden öyle bir kazık yedikki hala çekiyoruz çoluğumun çocuğumun rıskını yedi allhın belası.hani babana bile güvenmeyecen derlerya öyle bir devirdeyiz malesef vede dahada kötüye gidiyoruz...
denizanasi dedi ki…
sabırsızlıkla bekliyoz o sebebi:))
Ebru Oğuş dedi ki…
ben şimdi anladım neden anlaştığımızı, senin N. Sultan gibi hemi de ikiz eşi diyebilirim bir M. Sultan var bende de, ben se zerrecikini alamamış salaklar kraliçesi no.2 oluyorum:-)
muko dedi ki…
elbet vardır bir sebebi ama bu sebebid eöğrenmek ister Mukadder kişisi...
maalesef artık günden güne kötüye gidiyor herşey,kimseye güven kalmadı,maalesef
firdevs dedi ki…
ben insanin bakisindan nasil oldugunu anlarim ! ve bu konuda hakli cikmaktan nefret ederim . bazen piskopat oldugumu dusunuyorum :p

ben bu konuda bir post yazssam iyi olacak :)
HAYAT dedi ki…
merhaba incegül senin kadar olmasada buna benzer saf kalpliğilin bana getirdiği olumsuzlukları bende yaşadım.biz herkesi kendimiz gibi görüyoruz ve
bazen böyle yanılıyoruz.
dünkü yaşadığım ufak bi gerilimi yazayım...
benim amcamın gelini bizden cep telefonu almıştı.service yolladık kendi hatasından dolayı ücret çıktı..serviste telefon fazla kalınca hadi dükkanda kullandığımı vereyimde işi olsun dedim.birazda sinir tip aslında.dün akşam geldi yapılmasın istemiyorum dedi bu zamana kadar durdu kaybolur oralarda :))) ne kadar cahil ne kadar bencillik bu insanlarda yahu istemezsen isteme sanki benim zıçımda:) ona verdiğim telefonuda kendisine tel alana kadar kullanıcakmış bakar mısın şimdi bu lafa en yakının bile seni kullanıyorsa başka ne diyeyim yani....
Primarima dedi ki…
Aynı durum bizdede var ama bi farkla; bizde anneannem hemen anlar insanı, bir bakış, bir 5 dakika yeter ona.Bana gelince aynen siz gibi hemen inanan hemen seven hemen vah vah diyenlerdenim.
zehra dedi ki…
bu bendede var
ben bırıne 10 puan verıp baslarım ılıskıye aslında olması gereken notr baslamak artılar veya eksılerle aradakı sevıyeyı ayarlamak ama benım gıbı 10 puanı kafan verınce cok hayal kırıklıgına ugruyorsunuz
Mutluveumutlu dedi ki…
4 leşi var kısmında koptum :)
Geçen bizimde işyerine tecavüzden yatıp çıkmış biri geldi, efendi biri gibi duruyordu. O gittikten sonra söylediler, şok oldum ve de korktum.
Unknown dedi ki…
bende annengillerdenimdir söylenmesi ayıp kaçmasın:))))
İcegül'üm
Ne yazık ki bende aynı zihniyeti taşımaktayım.
İyi yönden almakla başlarım düşüncelerimi, daha insanlardan umut kesmemek için. Olmuyor yine de darbe yemeden olmuyor işte.
Bu konuda da eşim bir numaradır, ilk görüşte hemen verir notunu. İnanmak istemem, binbir türlü bahane sıralarım ama sonuç! o kazanır.
Hangisi iyi bilmiyorum.
Sevgilerle...
Lalegül dedi ki…
Merhaba İncegül,
yeni yazın yok diye bir daha yazıyorum mecburen..İnsan sarrafı olmak kolay mı?..İnsan bu kadar karmaşıkken..ok önemsemiyorum da kendi adıma..Aslında toptan uzak durmak en iyisi belkide, o da olmuyor işte..
Selamlar...
Tabiat Ana dedi ki…
anne kişisi asla yanılmaz incegülüm :) bir N sultanda bende var ki kim için ne dediyse çıkmıştır.Ben vazgeçtim artık itiraz etmektan doğrudur eyvallah diyorum anne sözü dinliyorum.Kafam daha bir rahat.İlerleyen günlerde onlar kadar tecrübeli olabilmek dileğiyle.
sevgiler...
Asortik Krep dedi ki…
Bekliyorum..Merak ettim şimdi :) Gerçekten..
Asortik Krep dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Lalegül dedi ki…
İyi geceler İncegül,
geçiyordum uğradım..İnsan sarrafı değilim belki ama, senin altın kalbini biliyorum ben de..
Birde şarkın.Onu dinlemeyi çok seviyorum..
Sevgiler..
Canlar, bu biraz kişilik meselesi. İstesem de olmuyor işte. Onun için de çok kırılıyorum. Yine "ah canım, yazık dokunmayın" dediğim biri için, şu hayran olunası insan sarraflarından biri olan bir arkadaşımın, "yok annem, bunun alacası içinde, yakında çıkar kokusu" demesinin ve onun haklı çıkmasının, üstelik de alacasının benim suratımda patlamasının neticesi yazılmış bir yazıdır. Hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunar, beni hiç yanıltmadığınız için de ayrıca kocaman sarılırım.

Gerçekten sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Merhaba,

Siteyi görünce hemen yazmak istedim..içeriği bu kadar dolu olan ve içten bir blog çok fazla yok..gerçekten elinize sağlık...tüm dostlarıma tavsiye edeceğim..ben de iş dışında faydalı siteler yapmaya çalışıyorum bazıları şöyle;
http://www.dogumsancisi.com
http://www.gozdamlasi.com
http://www.gripilaci.com

görüşlerinizi beklerim...
sevgiler
güler
Adsız dedi ki…
bende sizin gibi saflardanım...
herkesi karşımda sevgi pıtırcıkı gibi görüyorum...
sonuçta üzülen,sarsılan ben oluyorum...
asıl "yazııııkkk" size ve bana gelsin...
sevgiler.
suzem

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM