HOŞGELDİN HEM DE NE HOŞ GELDİN


Önce bir hareketlenme başlardı evimizde. Temizlikler yapılır. Alışverişe çıkılır. Yufkalar açılır. Çeşit çeşit iftariyelikler alınır.

Çocuk aklımız pek kavrayamasa da anlamını, bilirdik ki Ramazan geliyor. Bilirdik ki sahur yemekleri hazırlanacak en özenlisinden.Bilirdik ki uyumamız gereken zamanlarda uyanık kalmamıza kimse ses etmeyecek. Hem de davulcu amcanın güzel manilerini dinleyeceğiz.

Annemin iftar telaşları. Mutfaktan gelen mis gibi kokular.Babamın iftara beş dakika kala eli kolu dolu kapıdan girişi.

Bir de Ramazan’da misss gibi kokan sıcacık pide. Köşedeki fırından sıra beklenerek alınan. Kollarını yakarak eve getirilen. Ailecek bölüşülen o güzel lezzet.

Yaz’dı ilk orucumu tuttuğumda. Güneşin altında saatlerce koşturup, hiç yorulmaz, hiç acıkmazdık o zamanlar. Yalnızca su. İftar sofralarında bardak bardak su içerdik önce.

Ne kadar da mutluyduk. Allah bizi sevecekti. Hocamız öyle demişti. Oruç tutanı Allah sever. Korku değil. Sadece O bizi sevsin.

Büyüklerimiz “aferin size” diye takdir ettikçe, daha da heveslenirdik. Bazen sahura uyanamazdık ya da annem bilerek kaldırmazdı. “Daha çok küçüksünüz, dayanamazsınız” derdi. Dayanırdık. Sahursuz hem de..

Çocuk kalbi, çocuk saflığıyla tutardık orucumuzu.

Bir Ramazan akşamı hiç unutamam. İftar soframız kuruldu. Babacığım ve ardından ezan gelecek. Kapı çaldı açtım. Babam elindeki kesekağıdındaki meyveleri bana verdi mutfağa götüreyim diye. Nasıl gözüm dönmüşse. İçinden bir armudu alıp, mutfağa gidene kadar lüplettim.

Annem: “Kızım sen bi şey mi yedin?”deyince aklım başıma geldi. Lakin ben onu bilerek yapmadım ki. O kadar ağladım ki, orucum bozuldu diye o gün. Annem, “Allah sana onları bilerek yediriyor” diye teselli etmişti.

Yine sıcak bir Ramazan günü… oruçluyum. Daha yedi sekiz yaşlarındayım o zaman. Köyden ceviz gelmiş. Oturdum, bir koca tabak cevizi mideye indiriverdim. Tam mutfağa gittim, su içeyim diye. Anammmmm… iyi de ben oruçluyum yahu. Daha vakit öğlen. Eeee ne olacak şimdi. Akşama kadar yanım yanım yandığımı biliyorum. Susuzluktan iflahım kesilmişti.

İtiraf ediyorum. O gün akşama kadar sürekli ağzımı çalkalamıştım. Arada bir iki damla yutmuş olabilirim. Çocukluk işte.

Bir başka güzeldir, bir başka bereketlidir, bir başka sevgi doludur Ramazan ayı. Sofralar kalabalık, gönüller şen, yuvalar huzurludur. Çocuklar daha bir neşelidir. İnsanların yüzleri bile farklı güler sanki. Tabaklar gelir, tabaklar gider komşudan komşuya. Sıcacık bir paylaşımdır Ramazan ayı.

Şükürler olsun ulaştık yine bu güzel Ay’a. İnşallah hayırlısıyla tamamlayıp, en güzeliyle değerlendirmeyi nasip eder Rabbim cümlemize.

Hepimize hayırlı Ramazanlar olsun.

Yorumlar

ağlattın yine beni. allttaki cevabın ayrı güzel, bu yazı başka güzel. bu yazına link vereceğim ben.
evet sen benim komşum ol,kokuları anlat bana..:)))
bidamlacik dedi ki…
sana mail attım.:))
NAZLICA dedi ki…
Sevgili İncegül, seni okurken çocukluğum geldi aklıma.Dayanamazsın diye gece kaldırmazdı annem, inadına tutardım aç, aç.Allah senin orucunu mermere yazıyor derdi bir de. Yani çok kıymetli, hiç silinmeyecek, kaybolmayacak gibi. Hayırlı Ramazanlar.
Sanem dedi ki…
Merhabalar. Ne güzel yazmışsın. Okurken tüylerim diken diken oldu.
Ben babaannemle aynı evde büyüdüğüm için (annem çalıştığından babaannem bakardı bana) O'nun oruç tutmasına çok özenirdim küçükken. Ramazan gelince beni de sahura kaldırması için yalvarır, bir umutla yatardım. Kaldırırdı beni. İmsak kesilince de, niyet edip yatardık. Ama ertesi gün, öğlen 12 olduğunda babaannem, "hadi bakalım, senin orucun bitti, yemek koyuyorum" derdi. Küçük olduğum için, üzerime farz olmadığı için böyle bir yöntem bulmuştu. Ben de O'na kanıp, daha iftar olmadan, suyumu içer, başlardım yemeğimi yemeğe. "Ben bugün oruç tuttum" diye diye...
uykucu dedi ki…
ahh ah gençliğim çocukluğum burnumda tüttü hemen bende yazayım ramazan anılarımdan .ramazanımız kutlu olsun..
TuBiKKo dedi ki…
ne güzel yazmışsın yine incegül abla okurken kardeşimle çocuk aklımızla tuttuğumuz oruçlar geldi aklıma...Ne de güzeldi. Yalnız bizi de babannem kandırırdı öğlene kadar tutup ondan sonra yemek yedirirlerdi. ''Çocuk orucu öyle olurmuş'' :) Herkese huzur,sağlık,mutluluk dolu bir Ramazan ayı diliyorum. Allah bütün ibadetlerinizi kabul etsin inşallah ...
LoLa dedi ki…
çok duygulandım ablacım
ben kaç kere bozdum orucumu çocukken gizli gizli yersem kimse görmez,günah olmaz sanırdım :))
Annelog Atölye dedi ki…
Çok güzel anlatmışsın ve okumadığım bir sürü yazı birikmiş, ama okudum yetiştim:)
Hayırlı Ramazanlar Fikriminincegülücüm.
kakaolusevgi dedi ki…
AMİN ABLACIM,HAYILRI OLSUN HEPİMİZE.NE GÜZEL HERKES AYNI TELAŞLA KOŞTURACAK YİNE EVLERİNE VE YEMEKLERİMİZİ AYNI ANLARDA YİYECEĞİZ.ALLAH HAYILRISIYLA GEÇİRMEMİZİ NASİP ETSİN.
Unknown dedi ki…
Ne kadar güzel anlatmışsın İncegül, hepimize hayırlı olsun, güzellikler getirsin inşallah..
Merhaba:) Ben yazın tutulan zamanları hatırlamıyorum ama ramazan deyince hep güzel anılar var. Dediğiniz gibi iyi ki yine geldi. Kalabalık ve bereketli sofralarımız olur inşallah! Sağlıkla bayramı görürüz! Sevgiler...

Sebla.
ANDY dedi ki…
Öncelikle senin sayfandan herkese Ramazan-ı serifleri hayırlı olsun demek istiyorum ;)

Fırım deyince kalıma kucukken fırına yumurta goturdugumuz geldi , ustune sursun pidenin diye :)

Eski ramazanlar daha bir guzel daha bir sıcaktı sanki. Şimdilerde nedense o eski tadı alamıyorum :( Birde yurt dışında yaşayınca insan ezan sesini duymayınca daha bir eksik yaşıyor ramazanı...
:))) YAHU ABLA AMMA UNUTKANMIŞIN SENDE CEVİZİ YERKEN AKLINA GELMEYEN ORUÇ SU İÇERKEN NASIL GELDİ :)) BİZ DE ŞEY YAPARDIK YARIM GÜN TUTARDIK SONRA ERTESİ GÜN BİR YARIM GÜN DAHA TUTARDIK OLDU SANA BİR GÜN ORUÇ :) BENİM RAMAZANLARIM PEK GÜZEL GEÇMEZ DAHA DOĞRUSU YALNIZ BİR ADAM RAMAZANDA ÇOK BU DEDİĞİN TATLARI ALAMIYOR MALESEF. İNŞALLAH EVLENDİĞİMDE DAHA GÜZEL GEÇECEK RAMAZANLARIM. ABLACIM GÜZELLİKLERLE DOLU BİR RAMAZAN DİLİYORUM...MAKSİ VE MİNİ DE SENİN GİBİ Mİ TUTUYOR ORUCU :)
YAĞMURUM DAMLACIKIM, vermek istersen tabii ki canım. Çok mutlu olurum:) Komşun olup, sana duyduğum bütün kokulardan bahsetmekten de çok mutlu olurum. Ayrıca çok çok güzel mailin için tekrar teşekkür ederim Sultanım.:))

NAZLICACIM, ne güzel ve ne temizdir o oruçlar. Mermere taşa yazılır da hiç kaybolmaz inşallah. O güzel niyetlerle, büyük bir aşkla tuttuğumuz oruçlar. Sana da hayırlı Ramazanlar olsun canım.:))

SANEMCİM, beni de kandırmaya çalışırlardı. Şunu ye bozmaz, bu oruca dokunmaz diye. Ama, sadece çok zorlanırsam ve çok sevdiğim bir şey varsa, inanmış gibi yapardım. Babaannen hem o hazzı yaşamanı hem de küçük olduğundan zayıf düşmemeni sağlamış. Ne güzel canım.:))

FİGENCİM, ah tütmediği zaman mı var. Yaz güzelim. Yazdıkça insan tekrar yaşıyor sanki. Kutlu olsun, hayırlı olsun inşallah canım.:))

TUBİKKOCUM, hepimizin çocuk orucu anıları olmuştur değil mi? Ne güzeldir o çocuk oruçları. Güzel dualarına amin canım benim. Senin de Ramazan'ın hayırlı olsun.:))

LOLACIM, zaten çocukken günah olmaz ki.. ah yeniden çocuk olsak. Öyle saf, öyle tertemiz olsak.:))

ANNELOGCUM, ben de sana geliyorum, bakıyorum, anlıyorum ki yoğunsun. Yine de yetişebilmene sevindim canım. Sana da hayırlı Ramazanlar olsun inşallah.:))

KAKAOLUCUM, amin canım. Cümlemize hayırlı bir Ramazan geçirmeyi nasip etsin Allah. Ne güzeldir ama o koşturmalar, telaşlar.:))

MİSKETCİM LİMONCUM, amin canım. İnşallah hepimiz için en güzeli olsun.:))

SEBLACIM, yazın tutulan zamanlara da erişeceksin inşallah. Amin diyorum bütün güzel dualarına. Sofralarımızda ve hayatımızda hep Ramazan güzellikleri yaşayalım inşallah.:))

ANDYCİM, hoşgeldin.:) Aslında Ramazan aynı Ramazan da. Biz hayatın koşturmacası içinde tadına varamıyoruz sanki. Herşeyde olduğu gibi yine çocuklukta yaşananları özlüyoruz. Ramazan sana ve ailene de hayırlar getirsin. Ezan sesleriyle orucunu açacağın günlerin olsun inşallah.:))

GÖKHANCIM, keşke cevizi yerken geleydi aklıma. Hani yağlı da meret, suya yandırıyor insanı.:) Valla Mini de senin gibi yarım yarım tutuyor. Maxi büyüdü abisi. Tam tutuyor. İnşallah eşinle, çoluğun çocuğunla tadını çıkararak geçireceğin Ramazan'lar yakındır. Hayırlı olsun sana da kardeş.:))
Adsız dedi ki…
Selam,
ne kadar guzel yazmissiniz,gozlerim yasardi.Beni alip ne kadar uzaklara goturdunuz bilemezsiniz.Yaslandikca degerler artar demislerdi,inanmamistim.Simdi ne kadar yerinde bir soz olduguna yurekten inanlardanim.Uzaktan,cok uzaktan hic bir seyin tadi oradaki gibi olmuyor.Eskiyi dusunerek tad almaya calisiyorum
Hayirli ramazanlar.Mutlulugunuz daim olsun.
Sevgiler
Sam
PERİLİ KÖŞK dedi ki…
fikrimcim gerçekten çok güzel anlatmışsın,bambaşkaydı o zaman ki ramazanlar..
hayırlı güzel bir ramazan geçiririz inşallah...
Emre dedi ki…
Canım benim sanada hayırlı ramazanlar olsun inşallah,öpüyorum çok.
Unknown dedi ki…
hayırlı ramazanlar olsun çabuk iftarlar olsun amin....
ZRPNDT dedi ki…
Hayırlı Ramazanlar canım son yıllarda hiç unutarak yemiyorum :) allah beni sevmiyor mu ki :) Ay ne alem soruma bak hele
Mutluveumutlu dedi ki…
Ablacım sanada hayırlı ramazanlar. Allah ailenle birlik huzurlu, sağlıklı nice ramazanlar yaşamanı nasip etsin. Cümlemize :)
Yazını okurken gözlerim doldu, çocukluk günlerimize götürdün bizi :)
Deniz dedi ki…
"Tekne orucu çocuum bu, öğleye kadar tutulur" diye öğlen bana yedirilen yemekler, güllaç ve pide ramazanın eski anılarıdır bende. Artık güllaç da pide de her ay bulunuyor, "eski tadı kalmadı Ramazanın" derken benim için gerçekten de "tat" mevzubahis olan. Öte yandan 25 YTL den başlayan kimbilir kaçlara çıkan iftar sofraları, tıpkı kurban bayramını amacından saptıranlar gibi paylaşımdan uzak, sevgiden yoksun, gösteriş için bu işi yapanlar... İşin özü paylaşmak,elindekini bölüşmek. Aaaay sabah sabah sinirlerim tepemde :) Hayırlı Ramazanlar.
SEVGİLİ SAM, gerçekten tad alabileceğin Ramazanlar ve Bayramlar geçirmeni dilerim. Gurbette herşey daha bir zordur mutlaka. Umarım herşey gönlünce olur. Ramazanınız hayırlı olsun. Sevgiler.:))

PERİLİMCİM, Amin. İnşallah güzel bir Ramazan olur canım.:))

EMRECİM, sağol kuşum. Ben de seni koocaman öpüyorum.:))

ELÇİNCİM, amin canım. İnşallah.:))

FEZECİM, Alemsin hakkat he.. Gülüm onlar çocuklukta olur. Kazık kadar olduk bi de oturup oruç mu unutalım. Hayırlı Ramazanlar olsun canım.:))

MUTLUCUM, canım benim sağol. Bütün güzel dualarına hepimiz için amin. İnşallah çok güzel ve hayırlı bir Ramazan olur herkes için.:))

DENİZCİM, tadını bulacağımız Ramazanlar olsun inşallah. Lakin biliyorsun ki o çocukluktaki hiçbirşeyin tadını bulamayacağız. Şu gösteriş iftarlarından daha çok, yollarda evine yetişememiş insanların ellerindeki pideyi bölüşmesidir güzel olan. Sinirlenme güzelim. Hayırlı Ramazanlar.:))
ezgi* dedi ki…
MERHABALAR.BEN BLOGDA YENİYİMM..1-2 GÜN ÖNCE BAŞLADIM YAPMAYA..SİZİ "GAMZELİ"NİN BLOG UNDAN BULDUM :) ÇOK GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ VE OKUDUĞUM KADARIYLA HERKES BAYILMIŞ:) TEBRİK EDERİM HERKESE AHYIRLI RAMAZANLAR.BENİM BLOG UMADA BEKLERİM...
ezgi* dedi ki…
MESAJINI ALDIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM :)....İYİ GÜNLER..
EZGİCİM, merhaba canım.:) Blog dünyasına hoşgeldin diyorum önce. Yazıyı beğenmene sevindim. Hayırlı Ramazanlar olsun güzelim. Ayrıca da rica ederim.:))
Bri; dedi ki…
Ya öyle güzel yazmışsın ki bütün ramazanlarım gelip geçti göümün önünden..Saolasın ablacım..Hayırlı ramazanlar...
bidamlacik dedi ki…
canikom birşey soracağım. hani senin eben yüz yaşına yakın ve sağdı ya.
aklı başında mı? kolay doğum için bildiği duaları hatırlarmı?
"bana bebek hikayesi" sormuş,"yazı yazarmısın" demiş. biraz araştırrıp buldum birşeyler ama birde eskilere sorabilsek diye düşündüm de.
yardımın olabilirse sevinirim. öpüyorum çok.
ezgi* dedi ki…
Merhabalr ikinci yazını yeni aldım.Hoşbulduk...:)çok teşekkür ederim..
BRIDGETCİM, sen de sağol bitanem. Bu Ramazan'ın eskilerden de daha güzel geçsin inşallah.:))

DAMLACIKIM, ebeciğim doğum yaptırırken Yasin-i Şerif okurmuş. Doğum yapan hanımlara da okumalarını söylermiş. Hatta, ilk sütlerini de bu Sure ile vermelerini tavsiye edermiş. Tabii diyeceksin ki o anda kadın o acıyla nasıl okusun. Veya o durumdayken okunmaz. Ama ben ikisinde de, sancım başladığı anda okumaya başladım ve çok şükür Rabbime, ikisinde de çok rahat ve temiz doğum yaptım.. Bir de Ayetel Kürsi'yi okumak çok fayda verir. Doğum anında da bağırıp çağırmak yerine, kolaylık dilemek için dua etmek en doğrusu. Rabbim tüm hamile arkadaşlara kolaylıklar versin. O yollarda bekletmesin inşallah.))

EZGİCİM, canım benim rica ederim tatlı kız.:))
ümran dedi ki…
Hayırlı ramazanlar incegül..
Adsız dedi ki…
İncegül'üm geldim ben :)
HAyırlı ramazanlar.. Ne güzel yazmışsın canım benim..
Gamzeli dedi ki…
Amin...amin...amin

Çok güzel anlatmışsın...küçük büyük hepimizin küçüklüğünü anlatmışsın, iyi olmuş, eskileri yad ettik :)
pamuk dedi ki…
ne güzel yazmışsın öle ya herkes için hayırlı olsun bol bol dua etmeyi unutmayalım bu mübarek ayda
yaşımdan dolayı yaz ramazanı hiç hatırlamıyorum ama ramazan hep kışın olurmuş gibi geliyor.
renkler dedi ki…
Hayırlı Ramazanlar diliyorum canım. Dikkat et de unutup ceviz filan yeme:-)
uykucu dedi ki…
huuu sobelendin bak hemen bloguma....
LİMONCUM, sana da hayırlı Ramazanlar canım.:))

BİLUNCUM, hoşgeldin canım benim. Umarım çok iyi geçmiştir tatilin.:)) Sana da hayırlı Ramazanlar canım. Sağol.:))

GAMZELİCİM, ah güzelim, hep çocuklukta yaşadıklarımız güzel geliyor bize.:))

PAMUK ŞEKERİM, o kadar gençsin ki, daha ne güzel Ramazanlar görürsün inşallah canım.:))

RENKLERCİM, canım sana da hayırlı Ramazanlar. Bak yine de söz vermiyim ceviz konusunda.:))
FİGENCİM, yahu yine çakıştık. Geliyorum hemen.:))
Adsız dedi ki…
Hayırlı ramazanlar dilerim.
Sevgiler,Nur Aksoy
Adsız dedi ki…
Ailece ramazan ayınızı kutlar,
bu ayın insanlığa barış,sağlık ve
güzellikler getirmesini dilerim.
Sevgilerimle,Ayşegül Pırlanta
BALDAN TATLI dedi ki…
Sanada Hayırlı ramazanlar olsun. Arka planda çalan müzik süper bu arada. Sevgiyle kal..
SEVGİLİ NUR, sana da hayırlı Ramazanlar olsun inşallah.:))

SEVGİLİ AYŞEGÜL, senin de Ramazan'ın kutlu olsun. Umarım çok güzel bir Ramazan geçirin.:))

BALDAN TATLI ASLICIM, Sağol canım, senin de Ramazan'ın hayırlı olsun. Sahiden güzel bir şarkı değil mi?:))
Ne güzel yazmışsın hayırlı ramazanlar olur inşallah:)
ZARİFECİM, hepimiz için hayırlı bir Ramazan olmasını diliyorum canım.:))
Gulos dedi ki…
Canım ramazan ayın mübarek olsun.Umarım bizim çocukluğumuzdaki kadar güzel ramazanları çocuklarımıza yaşatabiliriz.
HACERCİM, senin de Ramazan'ın mübarek olsun canım. İnşallah çocuklarımız da bizim aldığımız tadı alırlar.:))
Adsız dedi ki…
hayırlı ramazanlar incegül.
Sana da hayırlı Ramazanlar BEYHANCIM.:))
Ayşe dedi ki…
Merhabaa:)
Nekadar güzel anlatmışsın, okurken duygulandım, bende gittim o günlere..en çokta ceviz olayına güldüm...ama sonra içimden dedim "Allah daha çok çok çok mutlu oldu, daha fazla sabrettiğin için:)
Gelemediğim günler oldu ve bu sürede ne çok şeyi ukuyamamışım, hepsini okuycam inşallah:))
ezgi* dedi ki…
MERHABA... İYİ HAFTALARR.. :)
BU ARAD FARK ETTİM Kİ ARANIZDA EN KÜÇÜK BENİM.:)SÖYLEMEK İSTEDİM.YANİ HENÜZ ÜNİVERSİTE OKUYORUM.HALA MEVZUN OLMADIM 1,5 SENE SONRA İNŞ :) İYİ GÜNLER
AYŞECİM, çok güzeldi o günler. O günlerde tutulan orucumuzun da Allah sevgisinin de tadı bir başkaydı. Cevizler de çok lezzetliydi biliyon mu.:))

EZGİCİM, inşallah hayırlısıyla mezun olursun canım.:))

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM