ANLATAMADIM DERDİMİ

Liselimi tanımayan kaldı mı bilmiyorum Günlük,

Hani şu benim on beş sene evvel kucağıma aldığım, o zamanlar minik bir şempanze yavrusu kadar çirkin olup, zaman geçtikçe serpilip güzelleşen, şimdilerde karizmasıyla genç kızların gönlünü fetheden, dünyalar yakışıklısı oğlum.

İşte bu yavrunun sorunu “Dil Anlatım” dersi. Evet evet.. benim çocuğum. Ya da ben bunu kocaya bi sorsam mı acep? Hayır başkasından olabilir desem, kocam yapmaz öyle şey. Yapmaz değil mi?

Neyse efenim, bu yavrucak bu dersten ya hoşlanmıyor, ya da gerçekten beyninin sözel bölümünü yeterince kullanmıyor. Yoksa ki matematik, fizik, biyoloji gibi topluca nefret ettiğimiz derslerden çok yüksek notlar alıp, dil anlatımda şaşalaması beni gerçekten şaşırtmakta.

O halde birlikte çalışalım dedik. Bu kez ciddi olacağımız konusunda sözler de verdik birbirimize. Tutabildik mi? Yaşayalım ve görelim.

Anne gündüzden bu dersle ilgili gerekli dokümanları hazırlamış, yazılı sorularına kadar bulmuş buluşturmuş, yavrusunun eğitimi için gereken her türlü fedakarlığı yapmış, tam bir sorumlu anne örneği sergilemiştir. Akşam olunca da birlikte ders başı yapılır.

İşte o dersten enstantaneler…

Ayrı yazılan ve bitişik yazılan “de” ve “ki” lerden başlayalım mı kuşum?

Başlayalım anne. Sanki n’oluyosa. Yaz gitsin işte. Ne uğraştırıyon ki bizi. Yok ayrı yazılacakmış da. Yok bitişikmiş de. Üfff üfff… hayat ne zor yahu. (Heh işte… dakka bir gol bir. Öncelikle yavrucak güzelce çimdirilmek ve etleri burulmak suretiyle derse konsantre olması sağlanır. Sonralıkla “anne var ya sen çok şiddet içerikli oldun he” diye söylenmesine aldırılmadan devam edilir.)

Bak şimdi “masada da çiçek var” cümlesinde hangi “de” yi çıkarırsak anlam değişir.

Ooo anne anlam falan değişmez. Baksana iki tane “de” var. Biri çıkarsa ötekiyle düzeltiriz biz onun anlamını. Fazlası müsriflik zaten. En güzeli çiçeği çıkartmak. Ne o öyle çiçek, böcük.

Şimdi ben seni düzeltecem merak etme sen. (Yavrunun bacağından bir iki tüy yolunarak işkenceye başlanır. Vışşşşş…)

Anne yaaaaa.. acıdı beeee…

Söyle bakalım Ali Caaaan. Bu ettiğin cümlenin sonuna hangi noktalama işareti koyulur?

Ya tamam anne. Ben biliyorum bunları. Edat, bağlaç durumları işte. Bir kararda durmuyolar ki. Zaten ben onları yazarken ve okurken anlıyorum. Başka konuya geçelim biz.

Görücez ne kadar anlıyorsun. Karne gelsin hele. İyi ya, o zaman “sözcük olaylarına” bakalım.

Bakalım anne bakalım. Bakalım hangi sözcük kap kaç yapmış, hangi utanmaz kelime gasp olaylarına karışmış. Bunlar zaten bi araya gelip “cümle” denen bi çete kurmuşlar biliyon mu?

Sen bu cümleleri yazılıda kursana. Bana coşuyosun. (Bu sefer işaret barnağı ve orta barnak, yavrunun burun deliklerinden içeriye daldırılmak suretiyle, dalga geçmesi önlenmeye çalışılır.)

Ya anne var ya iğrenççççç ya… yapmasana şöyle.

Tamam, şimdi “sert ünlülerin yumuşaması”na bir örnek ver bakalım. F.atih Ü.rek dersen gebertirim. Baştan söylüyorum.

Yok anne ya… der miyim hiç? O zaten her zaman yumuşaktı.

Ulen oğlum, sen bilmezsin bi D.evran Ç.ağlar vardı bi zamanlar. Böyle pala pala bıyıkları vardı. Aslanlar gibi delikanlı idi. “Gün olur, Devran döner” işte. Devran döndü. Şimdi görsen ya. Bizim komşu feşmekan hanımdan bile daha hanım hanımcık bi kişilik oldu. Bak bunu örnek verebilirsin mesela.

(Bu sefer yavru annesinin kulağına işaret parmağını sokmak suretiyle kendisini doğru yola getirmeye çalışır.)

N’apıyon beeeee???

E annecim “gün olur, devran döneer.” (uyanık sıpaaa)

Bu esnada Mini kişisinin bize hiç bulaşmaması dikkatimizden kaçmıyor elbette. O bize bulaşmazsa biz ona bulaşırız mantığıyla kendisine sesleniyoruz.

Oğlum, n’apıyon kuzum sen orda bakiiiim? Bi saattir ne yazıyosun o elindeki kağıda?

Anneeeee.... hııı…. Bak şimdi…. he bakıyom….. Dil anlatım dersinden çok ödevim var da…. eeeeee….. işte onları yapıyorum.

(Sakın gülüp de çocuğun psikolojisini bozma Anne kişisi. Tut kendini. Şimdiki yavruların psikolojisi maşallah Nevyork Borsası gibi. Üfürsen darma duman oluyo. )

Anneee yaa.. abime bişey söylesene yaaa… gülüyo bana. ( Al işte psikoloji düşmanı, psikopat şahsiyet. Kardeşinin bilinç altına etki etmeden durdurmalıyım onu.)

Oğlum, gülmesene kardeşine. (Bundan altı bilemedin yedi sene sonra verecekler bu dersten ödev. Şimdiden hazırlık yapıyo benim çalışkan sıpam.)

(Liselim yarıla yarıla gülmektedir bu arada.) Ya anne ben ona gülmüyom beee.. kitapta komik bişey gördüm de ona gülüyooomm.. nihohohaaaaa (nasıl bir iğrenç gülmektir bu ya.. ulen var ya kızların yanında sakın gülme tamam mı?)

Anneee bak şimdi dalıcam ben buna. Yaa bak hala gülüyo anne ya. Elimden bi kaza çıkacak şimdi yaaa.. (Allaaaam boyuna bakmaz, hasan dağına oduna gider bu deli.)

Oy oy… aşk böcüğüm, sevgi pıtırcığım, biricik kardeşim. Hiç güler miyim ben sana? Ben öyle ortaya gülüyodum, sen üstüne geldin. Kaynanan sevecek len seni.

Aldırma yavrum sen ona. Ver bi bakayım neler yapmışsın dil anlatım dersi için.

Yavrucağın kağıdında şunlar yazmaktadır.

De ler ayrı yazılır. Bazısı da bitişik yazılır.
Masada çiçek var. Çiçeği çıkarırsak anlamsız olur.
Sözcükler cümle kurarlar. Buna çete denmez. Abim saçmalıyo.
Sert ünlüler yumuşarlar. F.atih Ü.rek örnek verilmiycek. Annem kızıyo.

Neyse ki yarı yıl tatili geldi geliyor. Bir süre ders mers görmek istemiyoruz ailecek.

Haydi kal sağlıcakla, iyi haftalar Günlükcüğüm.

Yorumlar

TATLI CADI dedi ki…
Yine ailecek kırdınız beni,sabah sabah çok güldüm Allah da sizi güldüre emi.Maxi kişisine kısacana şöyle söliyim o dil ve anlatım dersi çok önemli olup kredisi bi haylicedir ortaöğretim puanı için mümkünse 5 yapmakta büyük fayda vardır.Mini'ye gelince aferin ona şimdiden dil ve anlatım dersinin kıymetini anlamış.Sanada anacım allah sabır versin bunlardan bende bir tane var henüz iki artı babaları üç erkek ile uğraşıyon ya eli öpülesi kadınsın vesselam.
Bri; dedi ki…
minide büyüyünce maxi gibi olucak mı acep ben onu merak etmekteyim şimdi...hayır şu anda pek benzerlik arzetmiyolar ama...yaaaaa neden bu jr.lar hep büyüklerden sevimli ve çalışkan olup büyüyünce aynen büyüklere benziyolar ki:):):)
mini hazırlamış ama kendini derslere:) ilerde rahat ediceksin bence:)
bayıldım küçüğümün yazdıklarına yavv yerim ben onu abisinden daha iyi kavryacak annesi dil anlatımını neyseki onda çok uğraşmayacan :):)
Adsız dedi ki…
Merhaba İncegül,
Toplumun erkek çocuk merakı kadını ezmenin başka bir yoludur.Dağınıklık disiplinsizlik, argo konuşma ilk öğrendikleri şeylerdir.Gerçekten matematik fizik gibi kızları zorlayan dersleri çok kolay kavrarlar(benim okuduğum hiçbir sınıfta böyle biri olmadı ama, neyse konu bu değil)Bütün araba modelleri, futbol karşılaşmaları hakkında engin bilgi sahibidirler.Ama gazetenin spor eki dışında birşey okumazlar.Doğaldır, ilgili derslerden sürünüp, ödevlerini son dakikada bana yaptırırlar.
Erkek doğmak bir ayrıcalıkmış gibi yaşayıp giderler.
İşte böyle.Çok mu uzattım?Hemen kesiyorum.İyi günler.Kalemine sağlık, yine çok hoş.
Calimero Mutfakta dedi ki…
ablam butun ders calistirma methotlarini, siddet ve iskence yontemlerini kaptim bu yazida.. cok faydali olacak gunun birinde.. kulaklarini cinlaticam uygularken. he hehe :)
KUGUU dedi ki…
Yerim ben sizin ders calismanizi INCEGULcgm....
Minigi bana ver ben calistirayim onu ne olur, yuzumde guller acilmayi ozlemisti epeydir:))
renkler dedi ki…
E çocukcağızın beyni matematiğe çalışıyor demek ki. Benim oğluş gibi. Sözel bölüm konusunda beyni sıfırlanmış gibi birşey. Gerçi ben de bir süre ders aldırdım, şimdi idare ediyor konumuna geldi. O de- da ayrı olaylarını kimbilir kaç kez anlattım! Tanrım nasıl anlamıyor! Hatta hiç tanımayan biri biz çalışırken görseydi bu çocuk aptal mı ne diyebilirdi...Sonunda derhaneden sevgili Dilek hocası anlatmış da anlamış Allah'a şükür. Geldi bir de bana anlatıyor. İyi de velet aynı şeyleri ben zaten sana anlattım!
Mutluveumutlu dedi ki…
Yazıyı ciddi ciddi okumaya çalıştım gülmeyeceğim diyerekten ama sonunda koptum be ablam :)Sıkıştır o miniyi akşama benim için :)
TuBiKKo dedi ki…
Yaa ben onun o kalem tutan ellerini,bilmiş bilmiş konuşan dillerini yirim yaaa....yahu bu nasıl bi çocuktur ben anlamıyorum yaa yok böyle bir olay...Hamileyken sık sık görüşelim derim,mini kişisini de lütfen getir bakim bakim de feyz alim böyle bi çocuum olursa ben var yaa off diyorum :)
s. dedi ki…
Merhaba,
Ya süper bir çalışma olmuş :)) kocaman bir gülümsemeyle okudum yazınızı (işteyim, zira kahkaha atamadım :P ). Hem anlatım çok güzel, hem de çocuklar...(siz de tabiii)
Sevgiyle...
anemon dedi ki…
al bizdende aynı işine gelince biliyor ama yazarken hiiç bilmiyormuş gibi canıı nasıl isterse öyle yazıyor o sert ünlü yumusaması beni yumusatacağı yerde sertleştiriyor anlatırken

devran ç.. ne damadı değilmi aslan gibi delikanlı ne oldu

mini yine yapmış yapacağını süper di onun yazdıkları yine öp benim için
Unknown dedi ki…
bizde bölme yapıyoruz incegülüm"bir işçi tarlayı 10 günde bitiriyorsa 5 işçi kaç günde bitirir?""3 katının 5 fazlası 20 olan sayı kaçtır".

soruların çözümünü yapmadan şık işaretliyoruz bizde neden benim oğlum çooook zeki ondannnnn:)))
Asortik Krep dedi ki…
Bir an kendi evimizi gördüm gibi :) Yalniz bizde minisi yok :)
Ha arada biz bir de güreş tutuyoruz.Kim yenerse onun dediği oluyor..
PERİLİ KÖŞK dedi ki…
incegülüm bu çocuk sana çekmemiş kesinlikle,sen de bu kalemine kuvvetik varken maxi sayısal da çıkarmış hıncını...
güzel bişey sayısalın iyiolması,dil ve anlatım da gerçekten önemli ...
o mini nin yaptıklarını bizim mini de yapıyor ,hem çok acımasızca valla ,yazdığı not harika...annem kızıyo....
hayalperisi dedi ki…
valla ben hala miniye talibim hele bu yazidan sonra hic birakmam

gözümden yas geldi gülmekten daha yazamiyorum yani ;)

hele sert ünlülere diyecek yok yani

öpüldünüz efendim
Adsız dedi ki…
İncegül,
Yazın çok sevimli.Her çocuk ayrı bir dünya.Hepsi kendine özgü.Ben kız çocuklarının nasıl olabileceğini merak ediyorum.Dilbilgileri daha mı iyi olur acaba?Yanlış anlaşılmasın haylaz erkek çocukların da bayılıyorum.Anne olmak kadının en büyük süsüdür diyorum.
Bütün ders çalıştırma sancılarına rağmen.
uykucu dedi ki…
sizin atışmalar tam sitendap kıvamında gidiyor hep :)bak gerçektede anlattığın gibimi yoksa bize yumuşatıyormusun? aynen böyleyse günler güle oynaya geçiyordur yada -get lan daha öğrenemedinmi sıpa deyip şakkadanak tokatı terliği yapıştırıyormusun:))hani çocuk öyle büyütülür bune yumuşak anne olmuyor kötü örnek oluşturuyorsun:)))heee azıcık geyik yaptım aklımca, kötü günümdemiyim ki!!!
Çocukların ders çalışma maceraları hep bir film gibi. Sizinkisi ne güsel komedi tadında :) Bizim ders çalıştırma filmimiz, gerilim ile başlıyor, arada gerilim-komedi tarzı ile devam edip, dram ile bitiyor :) Ota boka ağlayan oğlum nedense en sonunda bir hal bulup ağlamaya başlıyor ders sonunda :)
Muhabbet Çiçeği dedi ki…
İncegülüm, alemsin canım yaa.Çocuklarınla diyaloguna bayılıyorum. Benide çocuğun olarak alırmısın birgünlüğüne:)Neyse tatil geliyor. Biraz rahat edersin. Bu arada senin liseli benim gibi. bende sözeli hiçs evmem. o yüzden sayısal seçtim. Bak fizik öğretmeni olduk çıktık işte:) Öptüm canımcım
SenaBera dedi ki…
Bu Mini süper, özetine bayıldım. Bi de tatile en çok liselin sevinecek bence. Hayır çocuğun organları rahat edecek yani... Kızma kızma...:))
akçahan dedi ki…
Çok hoş bir yazı, çok da süper bir çalışma İncegül! Ne yapsın çocukcağız Allah herkese bir konuda daha yetenekli yaratıyor ama, ders herkese olunca bizde de benzer hadiseler yaşanıyor. Selamlar, sevgiler ve de iyi tatiller!
cenebaz dedi ki…
Ya, doğanın kanunu. Erkekler sayısalcı, kızlar sözelci. Bizimkinin de anı derslerle başı dertte(Edb ve Dil-anlatım) Allahtan son sınavlar test oluyor da ordan yırtıyor. Yoksa????
NAZLICA dedi ki…
Allah kolaylık versin canım, işin çok zor. Geniş olmak lazım senin yaptığını yapabilmek için. Yetenek doğuştandır, işlenerek geliştirilebilir mutlaka.Çalışmalarınızın meyvesini almanızı diliyorum. İkisi de çok tatlı, anneleri daha tatlı. Başarılar diliyorum.
Cadıların tatlısı, Allah hepimizi güldürsün hep. Ben de anlatıyorum bu dersin önemini ama, yetenek yok anacım demek.:)

Bricitim, biricikim, yok anam bunlar hayatta benzemiyorlar ve benzemeyecekler birbirlerine. Aslında, birbirlerini tamamlıyorlar diyebilirim.:)

Cemilecim, aynen öyle. Anası gibi geveze bi yavru o da. Biz de seni ve minik kardişlerimizi öperiz.:)

Lalegülcüm, yok yahu uzatmamışsın. Çok doğru yerlere temas etmişsin. Ama bazen hayatın getirdiklerini yaşıyor herkes. erkek çocukların kaderi de bu. Şimdi öbür türlü olsa, tutunamazlar. Arkadaşları hor görür kız gibi diye. Anladın sen.:)

Calimerocum, aaaa mutlaka uygulamalısın. O minik yavruların bana ettiği duaları duyar gibiyim şimdiden.:)

Kuğucuğumm, tabii şeker ne demek. Al hayrını gör. Sonra "kurtar beni bu gevezeden" diye çağırma beni ama. Yüzünde hep güller açsın benim güzel Kuğum.:)

Renklercim, hayır olur mu hiç? biz anlatınca anlaşılmıyor. Ya da öğrenmek gerekmiyor. Öğretmenleri iyi ise zaten öğretiyor bazı şeyleri. Ama, hepsiyle de ilgilenemiyorlar ki tek tek. Erkek çocuklar sözelde çok başarılı olamıyor maalesef. Peki o zaman neden bütün iyi yazar ve şairler erkeklerden çıkıyor çoklukla. Bunu da anlayamadım.:)

Mutlucum, kasma güzelim. Gülmek lazım hayata bazen. Senin yerine sıkıştırdım, öptüm ablası onu. O da seni öpsün.:)

Tubikkocum, sen hele hamile kal. Ben sana gönderirim onu hatta bi süreliğine. Bak sonra başımı yaktın deme he.:)

Sevgili ss merhabalar benden de kocaman bir gülümsemeyle.:) Teşekkür ederim bu güzel yorumun için. Sen de güzelsin o halde. Zira kişi nasılsa karşısındakini öyle görürmüş.:)

Civcikim, o yumuşama sadece ünlülere yarıyor canım. Anneleri kasıyor biliyorsun. Devranımı döndürdüler be kuşum ne edecen. Gitti dağ gibi adam. Biz de seni öperiz teyzesiii.:)

Elçincikim, ne güzel afferin benim paşama. Şimdi herşey test usulü. Yavrucak geleceğe yatırım yapıyor annesii.:)

Asortikciğim, güreş iyiymiş de. Bu yavruyla nasıl güreşeyim ben. Benim bir buçuk katım falan oldu. Yani tuş olmam garanti valla. Sana da bir Mini mi dilesem ne dersin?:)

Perilimcim, aslında yazma olayı fena değil onun da. Ders olunca mı hoşuna gitmedi ne? Her evde bir Mini var değil mi? Ben de senin Miniyi yerim. Hatta bunları bir araya toplayalım derim ben. Ne hoş olur. Annelerin kızmaya mecali kalmadı şeklinde not yazarlar artık.

Hayal perim, güzelim ne demek. Hemen alıyorum uçak biletini. Yarıyıl tatilinde gönderiyorum sana. Bakalım hala talip olacak mısın tatil sonunda. Biz de seni ve tatlı kızını öperiz canım.:)

Sevgili kışyasemini, ben de kız çocuklarını çok merak ediyorum ama artık bu sadece merak olarak kalacak. Ne edelim bu iki afacan sıpayla geçecek ömür. Tabii ki çok memnunum bundan. Ne güzel demişsin, dilerim kimse bu süsten mahrum kalmasın.:)

Figencim, oyy hayat öyle pamuk helva kıvamında geçer mi? anne çıldırır, keçileri kaçırır, krizlere girer. E anne yavrunun bacağından tüy yolar (vışşşş) daha ne yapsın? Terliği arada fırlatıvermek anneliğin şanındandır. Yok öyle İclal aydın anneliği.:) Niye kötü günündesin yahu? Olma olma canım kardeşim.:)

Börtlekimin anneciği, oy kıyamam ben ona yahu. Ağlamasın. Daha çok minicik annesi. Ne yapacan işte. Öyle böyle büyüyecekler tabi. Analar çekecek yükü de.:)

Muhabbetim çiçeğim, tabii alırım ne demek seve seve. Hem benim kızım yok biliyon sen. Hem de çocukların başına bir örtmenim canım benim. Ders çalıştırmaya son. Evde örtmen var bee.:)

Senaberacım, kızar mıyım hiç. Doğru söze ne denir. Ama tatilde yeni yöntemler geliştireyim diyorum. Var mı önerin?:)

Sevgili Akçahan, evet değil mi.. yeteneklerine göre dersler alsalar aslında. Ama, o uzuuunca bir süreç. Bir de herşeyden az biraz bilmeleri daha iyi ilk etapta ama, lisede zor biraz daha. Allah tüm yavrularımızın yardımcısı olsun. Yakışıklı biraz daha iyidir umarım. Sevgiler ve sana da iyi tatiller.:)

Çenebazcım, diyorum ki bu erkek kısmısı sözelde böyle fire verirken, neden bütün yazar va şairler erkek oluyor. Bu olanlar nerelerde yetişiyor. Biz onları neden hiç göremiyoruz. Testler süper oldu evet. Normal yazılıdan 48 aldı testten 90. Ders aynı ders e nasıl oluyor da oluyor? Güzel sallamış demek.:)

Nazlıcım, sağol benim canım. Zor iş evet. Ama anneliğin kolay olan bi tarafı yok ki. Sadece çok çok mutluluk vermesi bu zorlukları kolaylıyor işte. Sen de çok tatlısın canım.:)
Emre dedi ki…
İnce anacım bende cümle tükendi bitti sadece gülme efekti yapabilirm o kadar ha haha ha ha ha ha ha, süpersiniz ne diyim
Emrecim, ben de ancak sana şunu söyleyebilirim: "Gülmek sana yakışıyor." Öptüm.:)
Hayatta Giderken dedi ki…
İncegülüm bayılıyorum ben sizin bu ders çalışma hallerinize, yine çok eğlendim okurken. Çok sevimli iki oğlun var, sevgiyle kal canım...
Demli çayım, bekleriz bir gün o halde ders çalışmaya canım. Çok teşekkür ederim. Sen de bol şekerli bir çaysın canım benim.:)
suzem dedi ki…
banada bu hallerinizi okumak alıştırma kursu gibi oluyor...
zira bu sene bizimde başlıyor okul yıllarımız :)
Allah (c.c) yardımcımız olsun.bizden ne komediler çıkacak aceba :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM