OKULDAN AL BENİ SANALDA BUL BENİ


Merhaba Günlük,

Nasıl anneyim ben değil mi? Yavrular karne aldı, iki satır bir şey demedim bununla ilgili. Küserler mi bana? Yok küsmezler zannımca. Zira benim büyük sıpa geçen sene ilk dönem karnesini kayıp etmişti de. Biz notlarını karnem.net’ten öğrenmiştik.

Hee valla Günlük, teknoloji bazen çok işe yarıyor. Yoktu bizim zamanımızda böyle şeyler. Şimdi yavrular ne etse haberimiz oluyor. Okula gitmedi mi? Cebe mesaj gelsin, sor neredeymiş, ne halt karıştırıyormuş. Kırık not mu aldı? İnternetten öğren hemen, çek fırçanı.

Yani bu yavrucaklar, ağız tadıyla, karneye çamaşır suyu müdahalesi bile yapamıyorlar yahu. Hayır yayıla yayıla okul kıramıyorlar en kötüsü. Şöyle bahar geldi miydi, okulu mokulu boş verip, kırlara, parklara, sinemalara, kafelere hücum edemiyorlar bizim gibi. Hele bir denesinler. Babanın cebi dııtlayıveriyor hemen. “Sizin hayta bu gün okula gelmedi valla. Anam okulda bi sürü öğrenci var. Biz hangi biriyle uğraşalım? Sahip çıkın sıpanıza.” Al işte enselendi yavrucak.

Yani anlayacağın, bu teknoloji çağının veletlerinden çok, biz mağara devri velilerine yaradı bu gelişmeler.

Ne kadar beni karıştırmayın bu işlere desen, ne kadar uzak durmaya çalışsan da bir şekilde gelip seni buluyor işte.


Geçen gün benim minik sıpa “anneeee.. sen niye fıysboka üye olmuyon?” diye sorduğunda, şaşırdım desem yalan olur. Bu yavrular, her bi şeyin içinde olmaya pek meraklanıyorlar. Oysa ki bu teknoloji onları ve tabi hepimizi sevgili Sema’nın da dediği gibi yalıtmıyor mu? Asosyalliğin adına teknolocik devrim demiyor muyuz hep birlikte.

Neyse ki biz biraz daha şanslı bir nesiliz. Biraz daha cahiliz bu konuda çok şükür. Hem ben ne edeyim fıysboku? Zaten benim ilkokul arkadaşlarımın hepsi benim gibi yontma taş devrinden kalma şahıslardır. İhtimaldir ki onlar da benim gibi bu işlere hiç bulaşmamışlardır. Bulaşan varsa da ben onlara hiç bulaşmadım.

“Peki senin ne işin var parmak kadar boyunla fıysbok’ta? İlkokul arkadaşlarını mı bulacan?”

“Yok anne ya.. dayımları falan ekliyorum. İşte abimle yazışıyoruz.”

İyi de oğlum, dayınlar zaten hemen yakınımızdalar, abin ise aynı evin içinde. Bu evde de bir tane bilgisayar olduğuna göre nasıl yazışıyorsunuz? Konuşarak iletişim kurmak daha kolay değil mi? Diye soracaktım ki vaz geçtim.

Bak ben bu “fıysbok”la ilgili hiçbir şey yazmayacaktım. Yine tutuveremedim kendimi. Bir iki cümle ediverdim arada.

Neyse efenim gelelim karnelere.

“Bu sene yavrularımın ikisi de yüzümüzü güldürdü sağ olsunlar.” Şimdi bak! Kendisiyle nasıl çelişkiye düşer bir anne, tırnak içindeki cümleden anlayabilirsin.

Karne bir çocuğun kişiliği, başarısı, insanlığı ile ilgili kesin bir yargı verir mi bize? İşte bu da benim yıllardır kafamı kurcalayan bir düşüncedir. Okul hayatım boyunca hep iyi karneler ve dahi yanında mutlaka bir kağıt getiren ben, karnenin varlığına bile karşı çıkmış bir şahsiyet olmuşumdur.


Çocuklarım için başka kıstaslarım var. Baktığımda bunları görebiliyorsam başarılıdırlar. Onun haricinde bilirler ki, karneleri kendileri içindir, benimle alakası yoktur. Kendi gelecekleri için gereklidir okul başarısı.


He bir de iyi karne, iyi hediye demektir. E sülale kalabalık. Al gülüm, ver gülüm bir çıkar ilişkisi de oluşmuş tabii karneyle çocuklarım arasında.

Yine de iyi bir karne geldiğinde, çocuğunun okulda başarılı olduğunu gördüğünde mutlaka seviniyorsun. Çünkü işin vitrini bu. Buzdağının görünen yüzü gibi.

Lakin “bak bilmem kimin yavrusu takdir almış, sen niye almadın, yok bilmem kimin çocuğuna bak, nasıl başarılı,” şeklindeki kıyaslamalar hala çok canımı sıkıyor.

Büyüklerin hırsı yüzünden, kendini kaybeden çocuklar var.

Eğlenceli bir aktiviteyi bile sırf hırsları yüzünden çocuklarına zehir eden büyükler var.

O sınavdan alıp, diğerine sokuyor yavrularımızı hayat. Çocuk etmeden büyütüyor onları, ne yazık. Bu sıkıntıda yavrularımıza biraz daha mı anlayış göstersek ne dersin Günlükcüğüm?

Yine de ben derim ki Günlük, yavrularımız derslerine çalışsınlar. Okulda başarılı da olsunlar. Lütfen ama lütfen sürekli birbirleriyle yarışmak zorunda bırakılmasınlar.

Bütün evlatlarımızın karnesi hayırlı olsun. Güzel bir tatil geçirsinler. Ömürleri boyunca bahtları ve yolları açık olsun.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Asla kimseyle kıyaslamıyorum,kendisiyle yarışsın istiyorum incegülüm bende seninle aynı fikirdeyim çocuklarımız yarış atı olmasın ama yine dediğin gibi yarış yaptıran veliler gani gani malesef...
Muhabbet Çiçeği dedi ki…
Canımcım, çok güzel bir noktaya değinmişsin. Ailelerin hırsı yüzünden çoğu çocuk mahvoluyor. O kadar çok varki çevremde böyle aileç Ben işin içnideyim diye görüyorum hergün birsürü öyle veli. Çok kızıyorum. Ama onların gözü dönmüş birkere. Ne kadar konuşsanda anlamıyorlar. Birde gelip biz öğretmenleri suçluyorlar bazen. Deli oluyorum. Önce sen çocuğunu yarıştırmaktan vazgeç kardeşimmm diyemiyoruz tabi:) Öptüm canımcım
Derin Sularda dedi ki…
Ben de en çok, çocukların gururlarının incitilerek ve başarısızlıklarının yüzlerine vurularak kıyaslanmalarına kızıyorum, onları teşvik etmenin yolu bu değil kesinlikle... Sadece biraz gözlem ve doğru motvasyonla yaklaşmak çok mu zor geliyor bilmiyorum...
Bana görede her çocuğun kendine has bir yeteneği, başarılı olduğu bir konu vardır. Herkes her konuda başarılı olcak diye bir kavram yok. Önemli olan çocuklarımızın bu yeteneğini keşfedip , onu istediği dalda başarılı olması için teşvik etmek.Tabiki her anne gibi Tolganın getirdiği karne benide çok mutlu etti ve hep böyle karneler görmek isterim dedim. Ama daha yolun başındayız ve asla büyük konuşmak istemem ama ileride oğlumu oradan oraya yarış atı gibi sürükleyecek bir anne olacağımı sanmıyorum..
Adsız dedi ki…
Günaydın İncegül,
yazını görünce sevindim.Yine çok güzel.Yazacak çok şey ama...Öncelikle çocuklarımızın bizim gibi büyümediği ve bunu kabul etmeye anneliğim engelde olsa, ruhsal olarak çok iyi gelişemedikleri gerçek.Yalnız bir de ukalalar çekilir gibi değil.Onlara inat olsun diye bir sürü şey öğrendim desem(şaka).Belki kitap okusalar biraz hayal kurmayı, ne bileyim farklı şeyler öğrenecekler ama, o da pek yok.Ben modern anneyi oynayım, karışmıyayım diyorum.Kendi haline bırakılan her şey düzensizliliğini arttırıyor.durumlarını çok beğenmiyorum.İnsana ağız tadıyla görüşte yazdırmazlar.Özetle karneler eh işte...
karne lafı duydummu yıllar sonrasına gidiyorum acaba bizi neler bekliyor nelerle karşılacaz demekten kendimi alamıyorum her anne baba gibi güzel şeyler istiyoruz tabiki inşlh öyle olur...
tebrik ediyorum liselinle minik yavrunu annesi...
malesefki malesef bizim toplumumuzda bu var karnen nasıl aa neden kötü falan filan sanki kendileri o sıralardan geçmediler kendileri yaşamadılar bazı sıkıntıları bunu anlatamıyorsunki hep en üstte olsun istiyorlar çocuklarını.ben bu hatalara düşmek istemiyorum inşlhda düşmem..onların ellerinden geleni yapacaklarını inanıyorum bize onlara destek çıkmak düşer köstek olmak değil...
Mutluveumutlu dedi ki…
Miniyi ve liseliyi tebrik ediyorum. İnşallah çok güzel bir tatil gçirirler.
Fıysbukuna mini benide eklermi acaba :)))Annesi sorarmısın:)
Hayatta Giderken dedi ki…
İncegülüm, sen de çok güzel bir konuya değinmişsin. Ben de karşıyım karneye, eğitim sistemimiz , fazladan yüklenilen onlarca bilgiye, okulda başarılı çocuk mu zekidir, yoksa eğitim sistemimizin tembel nitelendirdiği çocuk mu daha zekidir? Her öğrenci yarışçı mıdır? aileler yarış atları sponsorları mıdır? ben oğlumu okutmak istemiyorum. Çocuk olsun sadeceeeee.
Adsız dedi ki…
haklısın be ince gül... çocuklara bakınca kendi hayatımı görüyorum. sınavdan sınava koştur. off afaganlar basıyor. ama malesef bu sistem içinde yarıştan kaçış yok. hiç olmazsa ailelerin baskısını üzerlerinde hissetmesinler yavrucuklar.
anemon dedi ki…
bu fesbık olayına bende girmedim senin dedğin gibi beinm sınıf arkadaslrımda haberdar değillerdir bence
karnneleriniz güzelmiş afarin onlata annesi benim için öp bizimki iyi değil ama olsun düzeltecek insallh ben zaten hiç bir zaman oğlustan üstün basarı beklemdim onun içinde zorlmadım simdiye kadar beni ders konusnda üzsede hiç böyl bir karneyle gelmeişti olsun ne yapalım ben kimseyle kıyas yapmıyorum benim çocuğumda kimse kendinle ve çosouğunla kıyas yapsın istemiyorum
biliyorsun
bu konularda ahkam kesen cok insanlar oluyor etrafta işte buna deliriyorummm
paticanlar dedi ki…
yürekten katılıyorum sana İncegülüm::)
sofi dedi ki…
İncegülüm, karnelerimiz hayırlı uğurlu olsun, bizde bir kırık var:(
Teknoloji konusunda çok haklısın, çocuklar ağız tadıyla okul bile kıramıyorlar, cırt atmış okul sana mesaj, zaman bir tuhaf olduki sorma, Sevgiyle kal...
SenaBera dedi ki…
Sana aynen katılıyorum İncegülcüğüm!! Benim için de kesinlikle önemli olan çocuklarımın adam gibi adam olmaları. Onların biere yarış atı olmalarını istemiyorum. Çocukluklarını yaşasınlar istiyorum... Senin yavruları da tebrik ediyorum!! Eee çalıştılar didindiler, karneden iyi gelir elde etmek hakları valla:)
KUGUU dedi ki…
INCEGULcgm, oncelikle AMIN diyerek temennilerine katiliyorum. Tum cocuklarimiz ve yegenlerimize guzel bir tatil diliyorum ben de.
Bu facebook karikaturu en superi vallahi. Senin minik'in cevabi da tam karikaturluk olmus zaten- abimle dayimla yazisiyoruz demesi yani:)) Yerim ben onu annesi.
ELÇİNCİĞİM, ilkokul sıralarından başlatıyorlar yavrucakları emin ol canım. Yazık o çocuklara gerçekten.

MUHABBETCİĞİM, ben eğitimci arkadaşlarımın görüşlerini de çok önemsiyorum bu konuda. Biraz da bunun için yazdım bu yazıyı. Desteğini almak çok güzel. Yemişim karnesini, insan olsunlar insan..

DİLEKCİĞİM, sanırım kendi başarısızlıklarımızı, çocuklarımız üzerinden başarıya dönüştürmeye çalışırken acımasızlaşıyoruz. Bir de o yavruların gözünden bakmayı denesek aslında..

BÖRTLEKİMİN ANNESİ, eminim öyle bir anne olmayacaksın. Ne doğru söylemişsin. Hepsinin yetenekleri farklı. Bu yönde destek ve teşvik, onları zaten başarılı bir birey yapacaktır.

LALEGÜLCÜĞÜM, aslında çok doğru yerlere parmak basmışsın. Bu kadar harala gürelenin içinde, kişilikleriyle yeterince ilgilenilmiyor. Eğer öndeyse atımız, her yaptığı mübah sayılıyor. Ukalalık da buradan geliyor sanırım. Karnedeki kırık önemli değil, kalpler kırılmasın.

CEMİLECİĞİM, hayatı onların gözünden görmek, ya da o yaşlardaki hallerimizi unutmamak gerekiyor diyorsun. Çok haklısın arkadaşım. Elbette düşmeyeceksin eminim ben. Üstelik prensesler de cin gibi maşallah.

MUTLUCUĞUM, ekledi bil ablası. Dayı ve abiler yetmiyor. Best frendi ol hatta onun. Yalnız puk mu ne ondan yapar bak söylemedi deme.:) Sağol canım benim.

DEMLİ ÇAYCIĞIM, okumak cehaleti alır, eşeklik baki kalır diye bir laf vardır. Okusunlar elbet de, adam gibi adam olmayı öğrensinler önce. Karne herşey değil ki..

BEYHANCIĞIM, işte tam olarak bunu söylemek istiyorum. zaten canları çıkıyor bu sistem içinde. Bir de ana baba sıkıştırdı mı, bu çocukların düzgün bir psikolojisi olabilir mi?

CİVCİKİM, (Dur daha yeni isme alışamadım) her çocuğun durumu farklıdır. Kimse kimseyle kıyaslanamaz bu yüzden. Senin paşa da düzeltecek karnesini annesi. Yeter ki istesin. Etraftakileri boşver. Öperim ben onu.:) Bizimkileri de senin için öptüm ablası. (Bak teyzesi demiyom. Gençsin sen daha.)

YAĞMURUM, canımsın. Karne de almıyor artık senin delikanlı dimi?:)

SOFİCİĞİM, teşekkür ederiz canım. Olsun düzeltir ikinci dönem onu. Düzeltmese bile canı sağolsun onun yahu. Ya işte teknoloji teknoloji diye kafamızı yiyorlar. Al sana teknoloji. Bir okul kıramıyorlar daha be.:)

SENABERACIĞIM, umarım senin çocukların da adam gibi adam olarak yetişecektir. Canım yavrucaklarımıza biraz daha anlayışlı olabilsek, zaten bütün sorunlar çözülecek diye düşünüyorum. Sağol ablası. Tabii, hasat mevsimi geldi. O kadar ders çalıştılar, şimdi hediye toplama zamanıdır.:)

KUĞUCUĞUM, karikatüre ben de bayıldım.:)) Zaten bizim Mini biraz karikatür karakteri gibi ablası. Seni de eklesin fıysbokuna, yersin bol bol olur mu?:) Öperiz seni..
Öykücü dedi ki…
Yorumları cevplamış bitirmişsin ama ben çok merak ettim.Evde tek bilgisayar olmasına rağmen abisiyle nasıl yazışıyorlar:)))))))

Ay biz de ilk cep telefonu çıktığında kardeşimle ayrı odalardan birbirimizi aradık bazen.

Sevgiler..:)
ÖYKÜCÜLERİN GÜZELİ, senin için yeniden başlarım ne demek.:) Abi, ananede kaldığı zaman, dayısının bilgisayarından giriyormuş, bu da evdekinden. (Ya da tam tersi de oluyor bazen.) Böylece birbirleriyle özlem gideriyorlarmış. Üstelik ananenin evi, bir sokak ötemizde ve bu sıpalar bir araya geldiğinde birbirlerini yedikleri için ayrı ayrı kalıyorlar ananede.:) Sizinki de iyiymiş. Odadan odaya.:) Sevgiler benden de sana...
uykucu dedi ki…
incegülüm feyisbuka sen niye girmiyorsun beni bulursun orda birbirmize ayıcık,bira,hatta en son tek taş yüzük kazanma şansı neyim gönderirdik ben yapıyorum valla ama nedense lise arkadaşlarımı bile bulamadım orda bizim yaş gurubu elini eteğini çekip kenarda oturuyor heralde yan odadaki kişiler falan var listemde yazışıyoz işte:)oğluşlarının karnesinede bravo ama yazık şimdikilere tam yarış atı gibiler habire sınav..minin benide eklesin bak !!!!
FİGENİM, yok bacım be.. sen bana ayıcık neyin göndereceksen ben sana adresimi vereyim oraya gönder. Tek taşın kendisine de hayır demem bak.:) Hele bacım, gençler arkadaş neyin bulmak için giriyorlar o sitelere. Bizim nesil ununu elemiş, asmış duvara eleği.:) Miniye söylüyorum ekliyor seni teysesi. Artık ayıcıkları gönderirsiniz birbirinize. Sağol sağol.:)
Adsız dedi ki…
fikrimin incedikeni şu ensonyazdığın fıyısbokuna başlatma çok iğrenç seni şiddetle kınıyorum... yuhh yani bune rezillik ukala nolucak derhal özürdile dilemesen eyer aynısını iyade ederim anladı sen onu.
KUĞU, valla çok komiksin. Yani birisine hakaret etmeye çalışırken veya onu bir şekilde üzmeye çalışırken bile zekice yapmalısın bunu. Kiii.. hele beni bir şekilde üzebileceğini düşünmen ayrıca komik. Seni tanımıyorum bile. He bir de lütfen bu ismi kullanma bir daha yorum yazarsan. Yazmayacağını biliyorum ama yine de uyarmak istedim. Hoşçakal.
Bendeniz.. dedi ki…
amiin diyorum duana dostum ve bende nasıl sanaldan kurtarıcam tatilde bilmiyorum zira bakkala bile gitmiyolar yapışyolar ekrana sinekler gibi:))
Sevgili Bendeniz, Merhabalar.:) Aynı bakkal kavgaları, aynı ben gitmem o gitsinler. Eskiden böyle miydi? Anne höt dese, biz uçardık.:))
Adsız dedi ki…
Dikenli sende çok komiksin isabet olmuş beni tanımaman darılma hemen maksat çorbada bizimde tuzumuz olsun dimiama komşuda pişer bizede düşer kanımca...çaktır mıyosun ama darılmışsın belli kim olduğum möhüm değil...tanısanda olur tanımasanda...
Kuğu, bu çorbanın tuzu yeterli kanımca. Yine de sağol. Düşünmen yeter. Yok darılmadım da niye böyle bir yorum yaptığını merak ettim doğrusunu istersen. Hem seni bir ilk olarak yazdım, bir yıllık blog hayatıma. Gereksiz polemikleri sevmem hiç. Buna ne gücüm, ne vaktim var. Hem Hülya ile Gülben değiliz ki, kime ne yarar getirir kötü söz. Bu sana son cevabım, son sözümdür. Hoşçakal..
Adsız dedi ki…
Tamam anlaşıl barış sağlandı oyazıları keyfimden yazmadım durum onu gösteriyordu... zannımca tuza gelince oda misalen kimseye verecek netuzumuz nede neyse bu bolluknerde kendin pişir kendinye okey sanada hoşcakal.
Sevgili İncegül,
Toplum olarak devamlı önce yapıp sonra yıkımın altında kalanlardan olduk artık. Teknoloji denen illet ufak mutlu kaçamakları bile yok etti sonunda. Çocuklarının başarısının devamını dilerim.
Sevgiler
Sevili Yaşamın Kıyısında, ne kadar güzel söylemişsiniz, "yıkımın altında kaldık" evet. Doğru tanımlama bu.:( Çok teşekkür ederim. İnşallah bütün çocuklarımız da başarılı en önemlisi insan gibi insan olsunlar. Sevgiyle..
Adsız dedi ki…
[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft publishing software, [url=http://firgonbares.net/]office 2007 enterprise key gen[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] cheap vista software windows xp tweaks
teacher educational software solutions [url=http://firgonbares.net/]software resellers list[/url] oem software legal
[url=http://firgonbares.net/]what is quarkxpress passport[/url] avid media composer software academic
[url=http://firgonbares.net/]filemaker pro activation[/url] software stores
table missing filemaker pro 9 [url=http://firgonbares.net/]microsoft software drivers[/b]
Adsız dedi ki…
[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft software tools, [url=http://vonmertoes.net/]Mac Logic Express[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] price calculation software office enterprise 2007 activation
shop adobe photoshop cs4 [url=http://vonmertoes.net/]best price for software[/url] adobe pdf software
[url=http://vonmertoes.net/]reasons to use quarkxpress 7[/url] windows xp update crack
[url=http://bariossetos.net/]windows vista ultimate[/url] software services sales
student discount software [url=http://hopresovees.net/]price tag software[/b]

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR ÇİFT KUŞ KANADIDIR MUTLULUK

SİGARASI YALDIZLI GELİYOR NAZLI NAZLI

AYA BAKTIM SENİ GÖRDÜM SANA BAKTIM AYI GÖRDÜM